Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

IU i ICV ja han deixat de sumar

El projecte renovat d’Izquierda Unida amb Alberto Garzón al capdavant per a Espanya, ja no ven. Ho confirma Pablo Iglesias, que ha sentenciat que Podemos concorrerà sola a les eleccions estatals previstes per finals d’any. El líder populista d’esquerres sí que ha donat permís als seus afiliats territorials a que concorrin amb d’altres formacions a les eleccions autonòmiques, inclosa Catalunya, això sí, Iglesias ha anunciat que La fórmula inclouria primer el nom de Podemos i a continuació el partit amb el qual conflueixi. 

Redacció
Redacció 17/06/2015

Un Podemos a la baixa manté el projecte d’absorbir IU

Pablo Iglesias es manté ferm en la idea de presentar-se sol a les properes eleccions generals que tindran lloc, si Rajoy no les avança, a finals d’any. Ho farà sota la marca Podemos, la que li ha reportat ser eurodiputat, tot i que altra cosa és exercir-ne després de preferir anar a una entrevista a la SER abans de participar en una transcendental votació pel TTIP a Europa.

Les enquestes havien arribat a situar Podemos en un frec a frec amb el PSOE, però la darrera enquesta realitzada per Eldiario.es els situa a la franja dels 30-40 diputats. Podemos hauria perdut la meitat dels suports a les enquestes, diputats que recuperaria el PSOE que tornaria a situar-se per sobre del centenar d’escons espanyols. Malgrat això, Iglesias descarta una aliança amb IU que no li reportaria res. Abans de l’aparició de la formació populista, IU aconseguia grans resultats en els sondeigs, al voltant de la cinquantena de diputats com UPyD, però el desembarcament d’Iglesias i Rivera, els ha retornat a l’òbit polític. Ara mateix, la formació ha retornat a les previsions dels 3 o 4 diputats. Arrossegar IU només comportaria havia de cedir alguns llocs a les llistes, i haver de compartir criteris, cosa que Iglesias no està disposat a acceptar per tres o quatre diputats potencials més. La idea final és acabar de menjar-se l’espai d’Izquierda Unida i, a poder ser, acabar substituint el PSOE.

Iniciativa tampoc aporta res

Iniciativa per Catalunya podria perdre la meitat dels suports o més, si concorre a les properes eleccions al Parlament de Catalunya sola. És per això que Joan Herrera i Dolors Camats han llençat la consigna entre els seus afiliats des del 9N de suplicar pactes amb Podemos i construir quants més ‘En Comú’ possibles, millor.

La idea inicial de Podemos era la de presentar-se també a nivell autonòmic sola. Les males experiències a diferents llocs com ara Andalusia, el País Valencià o d’altres on creien que tindrien més suports electorals, els han fet reflexionar i ara s’han obert a confluir en aliances electorals de cara a les eleccions del 27S, que són les properes a l’horitzó. Iglesias ja ha advertit però de les condicions: posar en el nom de la candidatura primer el nom de Podemos. És de suposar que això comportarà també la imposició del candidat d’aquesta formació, en el cas de Catalunya, el recentment escollit Dante Fachin.

Tant Iniciativa com Procés Constituent ho tindran difícil per encabir-hi els seus egos i a resta de personatges que vulguin col·locar, com han pogut fer a Barcelona. Herrera i Camats molt probablement hagin d’acabar fent una passa enrere, i Teresa Forcades, que ha renunciat al projecte rupturista que suposa la independència, no podrà liderar cap llista electoral si no acaba confluint amb ella mateixa. L’error, en aquest darrer cas, de no buscar l’aliança lògica amb la CUP, ha estat garrafal. Caldrà veure el magma en què es transforma aquesta espècie de Catalunya en Comú i quin suport aglutina finalment.