Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

Irlanda celebrarà eleccions generals el 24 de maig

|

- Publicitat -

Les urnes escalfen motors a Irlanda. El país celebrarà eleccions en menys d’un mes, el pròxim 24 de maig. Així ho ha anunciat un portaveu del primer ministre, Bertie Ahern, que ha demanat a la presidenta Mary McAleese la dissolució del Parlament. La coalició centrista que encapçala el mateix Ahern governa Irlanda des del 1997 i s’espera que el seu líder intenti encapçalar el govern per tercera vegada consecutiva. Una de les fites més importants d’aquest període ha estat la modificació de la Constitució per permetre que s’apliquessin els acords de pau de Divendres Sant a Irlanda del Nord.

Publicitat

Segons l’última enquesta publicada, la coalició Fine Gael, els grans rivals del govern actual, tenen quatre punts d’avantatge respecte a Fianna Fáil, el grup d’Ahern. Pel que fa al primer ministre, continua amb un suport alt, del 53%, segons una enquesta de fa tres mesos. L’economia ha tingut un paper important en la popularitat d’Ahern.

Més informació sobre Irlanda:

Irlanda és un Estat que abasta aproximadament cinc sisenes parts de l’illa d’Irlanda, enfront de la costa nord-est d’Europa. La seva capital és Dublín. És l’Estat més a l’oest de la Unió Europea. L’altre tros de l’illa d’Irlanda és conegut com Irlanda del Nord i és una de les nacions constituents del Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord.

Irlanda és una república amb un sistema parlamentari de govern. El President d’Irlanda n’és el cap d’estat, elegit per un període de set anys amb la possibilitat d’una sola reelecció. El taoiseach (primer ministre) és anomenat pel parlament i designat pel president. El taoiseach és el líder del partit polític o coalició que hagi obtingut la majoria dels escons en les eleccions nacionals.

El parlament, conegut com a Oireachtas, és bicameral, conformat pel Senat, Seanad Éireann, i una cambra baixa, la Dáil Éireann. Aquest, té 166 membres, coneguts com Teachtaí Dála, elegits per representar les circumscripcions electorals d’acord al sistema de representació proporcional per mitjà del vot únic transferible. Sota la constitució, les eleccions parlamentàries s’han de realitzar, com a mínim, cada set anys, encara que es pot establir un límit menor per llei estatutària. La duració estatutària actual és de cinc anys.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió