Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Internautes catalans s’organitzen per rodar la primera pel·lícula gestada al Twitter

Més de 2.000 usuaris de Twitter, la majoria d’ells catalans, s’estan organitzant per idear una pel·lícula, la Tweetpeli. Utilitzen aquesta xarxa com a plataforma per posar-se d’acord i poder arribar a rodar un film amb cost zero i amb finalitats benèfiques. En el projecte hi participen noms coneguts com Àngel Llácer, José Corbacho, Love of Lesbian o The Pinker Tones. De tota manera, tots els internautes poden oferir-se per aportar-hi el seu granet de sorra, des de perfils amb coneixements de cinema o realització fins a actors o músics. La iniciativa –pionera a nivell mundial- ha sorgit a Catalunya de la mà del periodista Valentí Sanjuan. En una primera fase, els organitzadors estan recollint possibles guions proposats pels ‘tuitaires’.

Redacció
Redacció 26/07/2010

Sanjuan, conductor del programa ‘Vist i no vist’ de Catalunya Ràdio es va proposar fer una crida als usuaris de Twitter per organitzar-se per rodar una pel·lícula de manera col·laborativa. Tot plegat, a partir de les piulades de 140 caràcters en què es basa la xarxa social. Cal dir que faran servir Twitter per idear el projecte però el resultat final tindrà format de llargmetratge convencional.

Alguns noms coneguts que es mouen per Twitter s’han ofert per participar amb la batejada com a Tweetpeli. Tot i això, la proposta està oberta a tothom que vulgui aportar ‘el seu temps, el seu talent i els seus tweets’, segons ha explicat Sanjuan a l’ACN.

‘Qualsevol persona que sigui usuària de Twitter amb coneixements de cinema o no pot participar amb una pel·lícula que té finalitat benèfica’, ha explicat l’impulsor del projecte. La crida està oberta a directors de cinema, guionistes, actors, directors de fotografia, músics, sonidistes, dissenyadors, gent de producció, equips de comunicació, muntadors, directors d’art i gent amb contactes amb marques i empreses del sector.

Els piuladors –usuaris de Twitter- que s’han interessat pel projecte ja han superat els dos milers i, entre tots, ho van decidint tot. El que tenen clar ara per ara és que el vídeo estarà sota llicència de Creative Commons i que la producció i realització del film es farà de manera democràtica. Tot apunta que la pel·lícula serà un ‘thriller’ i el que és segur és que serà un film coral amb històries creuades, a l’estil de ‘Magnolia’, ‘Vidas cruzadas’, ‘Babel’ o ‘Pulp Fiction’.

Està previst que el rodatge es farà entre l’octubre i el gener. De moment, fins el dia 31 de juliol, els internautes poden fer les seves propostes de guió. Seran ells mateixos els qui votaran quines seran les històries que formaran part de la pel·lícula. En total se’n seleccionaran vint, que els guionistes del film ajuntaran, adaptaran i modificaran perquè formin part d’un tot.

Direcció: personatge popular i personatge anònim

Alguns personatges coneguts s’han ofert per dirigir alguna de les històries. És el cas del guanyador del Goya, José Corbacho @josecorbacho; el nominat a un Òscar, Nacho Vigalondo @Vigalondo; els actors Abel Folk @abelfolk i Àngel Llácer @AngelLlacer; el director de cinema, Joan Riedweg @riedweg o el mateix Valentí Sanjuan @valentisanjuan.

La direcció de cadascuna de les històries anirà a càrrec per un binomi format per un personatge conegut i un d’anònim que tingui experiència en el sector.

Obert a tot el món

La Tweetpeli es va començar a forjar fa cosa de dos mesos. Segons ha explicat Sanjuan, ‘primer s’hi van afegir 1.000 persones d’arreu dels Països Catalans’. No obstant això, fa cosa de dues setmanes es va traduir el bloc del projecte [enllaç] a l’espanyol i a l’anglès. D’aquesta manera, s’hi han anat afegint persones d’altres punts del planeta.

De fet, es vol que la pel·lícula no tingui fronteres i és per això que s’anima als piuladors que viuen a l’estranger a fer-se ambaixadors del treball en el país que resideixen per facilitar-ne la distribució.

La idea

Segons ha explicat Sanjuan, la Tweetpeli és un projecte pioner a tot el món. Va sorgir del programa ‘Vist i no vist’, en el qual participen molt activament els usuaris de Twitter.

Valentí Sanjuan diu que la Tweetpeli ha nascut inspirada en ‘iniciatives que ja fa anys que funcionen on diferent gent s’ajunta per finançar una pel·lícula’ i amb Twitter com a base, una eina ‘molt efectiva’ per a fer projectes col·laboratius.