Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Intercanvi d’acusacions entre PP i C’s per la impossibilitat d’un Govern unionista

ACN/M.B| El 21-D, C's celebrava la millora dels seus resultats electorals com una gran victòria, tot i ser plenament conscients -per la majoria de les forces independentistes- que no podrien formar Govern amb els partits unionistes. Ara, comença l'intercanvi d'acusacions amb el Partit Popular i el seu portaveu al Senat, José Manuel Barreiro, torna a carregar contra la formació taronja per 
defugir l'”obligació” d'intentar formar Govern i ha instat la líder de C's, Inés Arrimadas, a assumir la seva “responsabilitat”. 

Redacció
Redacció 02/01/2018
En una entrevista a RNE, Barreiro ha reconegut que -tot i que és difícil que s'aconsegueixi un Govern unionista davant d'una aritmètica parlamentària en que l'independentisme suma majoria- cal que C's “mogui fitxa” per anar més enllà d'aquesta aritmètica i “no esgotar cap possibilitat”. “Cs té l'obligació, derivada de la responsabilitat del resultat de les eleccions, d'intentar-ho i a partir d'aquí, veure les possibles alternatives”, ha declarat.

A això li ha contestat el fins ara vicepresident segon de la Mesa del Parlament, José María Espejo-Saavedra, i número tres de Ciutadans (Cs). En una entrevista que publica 'El Español' aquest dimarts, Espejo-Saavedra ha subratllat, en referència al PP: “Potser hauríem de buscar responsabilitats en aquells que no han sabut transmetre el valor de la llei i s'han quedat amb quatre diputats”, per també afegir que és “bastant significatiu” que en una comunitat on es “lluita” per la Constitució, el partit que governa a Espanya s'hagi quedat al grup mixt.

Al seu torn, el popular Barreiro ha recordat els plantejaments que després de les eleccions estatals del 2016 feia C's a Mariano Rajoy i els ha dit que el context aritmètic era similar al que hi ha ara a Catalunya. Ha dit també que “no hi ha cap certesa que pugui conformar-se una majoria independentista” i que si això és així només hi ha dues alternatives: formar una alternativa de govern entorn C's o repetir eleccions, escenari que ha dit que no és el més favorable per aconseguir la normalitat. En aquest sentit, ha dit que si Cs no ho intenta “sembla que té un discurs però l'actuació va per un camí diferent”. 

 
Al seu torn, el número tres de C's també ha aprofitat per postular-se electoralment a l'Estat i ha subratllat que si el seu partit governa a l'Estat l'independentisme “caurà pel seu propi pes”. “Quan aconseguim governar Espanya molts deixaran de veure atractiu en l'independentisme”, ha sentenciat. A més, Espejo-Saavedra ha sentenciat que si els sobiranistes fracassen en l'intent d'investir un president, C's no renunciarà a formar govern. Finalment, ha tingut crítiques pel PSC, a qui ha retret que hagi demanat a C's que intenti formar executiu: “Em sorprèn que siguin qui ens anima a prendre la iniciativa quan en campanya s'han fet un fart de dir que mai donarien suport a Arrimadas”.