Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Intent de seccessió del valencià i el català a nivell informàtic

L’organització secessionista RACV ha proposat als coordinadors del codi ISO-639-3 que classifica, entre d’altres coses, el llenguatge dels documents de text informàtics, la modificació de la nomenclatura de la llengua catalana a valència, canviant la denominació de tres lletres “cln” per “vac”.

Redacció
Redacció 12/06/2007

El codi ISO-639-3 és una codificació estàndar que, a través d’una combinació de tres lletres, permet identificar les llengües del món. L’otorga el Summer Institute of Languages i serveix, per exemple, quan cal reconèixer en quina llengua està escrit un text en el món informàtic.

El mes de febrer passat s’obria un termini per tal de modificar els codis erronis o afegir-n’hi de nous. De totes les propostes fetes arribar lliurement, s’està realitzant un procés de revisió, i algunes d’elles han estat acceptades.

Entre les modificacions, però, n’hi consta una de l’entitat seccesionista RACV, que proposa que s’assigni el codi “vac” al valencià com si fos la nova llengua del País Valencià (és la referència 2006-129). Així s’obviaria la llengua que es parla a resta del territori lingüístic, com Catalunya, les Illes, la Catalunya Nord, la Franja i l’Alguer, que té de codi “cln”.

L’organització encarregada de les modificacions accepta comentaris sobre els propostes al correu iso639-3@sil.org si s’especifica al assumpte el número de referència de la proposta de modificació. Aviam si aconseguim que el Summer Institute of Languages menyspreï, com seria de justícia, la modificació dels blavers.