Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Inicien una campanya per aconseguir que cada català generi un 10% menys de residus diaris

El Departament de Medi Ambient ha engegat la campanya ‘Aquí reduïm‘, que consta d’anuncis televisius, falques radiofòniques i publicitat en la premsa escrita. L’objectiu és aconseguir que l’any 2012 els catalans redueixin en poc més d’un 10% la generació de residus per persona i dia. Concretament, la finalitat és que d’aquí a tres anys cada català generi 1,5 quilograms de residus per persona i dia. Actualment, i des de fa tres anys, cada català genera 1,64 quilograms al dia. La campanya coincideix amb la primera Setmana de la Reducció de Residus, que se celebra a diferents països i regions de la Unió Europea.

Redacció
Redacció 25/11/2008

Dins d’aquesta setmana, aquest dimarts se celebrarà la sisena Jornada de prevenció de residus municipals al World Trade Center de Barcelona, per ‘mostrar i debatre’ sobre diverses experiències relacionades amb la prevenció de residus d’envasos. La directora de l’Agència Catalana de Residus, Genoveva Català, ha explicat que aquesta és una campanya publicitària que vol incidir ‘en la reducció de residus’, i no tant en el foment del reciclatge com s’havia fet en anteriors campanyes. Per això, els anuncis posen l’accent en la utilització del carretó per anar a comprar, l’ús de les piles recarregables o l’ús de les carmanyoles.

El conseller Baltasar, per la seva banda, ha explicat, que des de fa quatre anys s’estan portant a terme campanyes i ajuts en municipis i entitats per valor de 14 milions d’euros, que han anat a parar a subvencionar ‘material correcte’ pels actes públics, fer estudis sobre embolcalls o envasos o en fomentar la reparació en els mercats de la segona ma.

Baltasar ha explicat que l’objectiu és que l’any 2012 cada català generi 1,5 quilograms al dia, com determina el Programa de gestió de residus municipals 2007-2012 de l’Agència Catalana de Residus. És una xifra que es calcula a partir del potencial de reducció dels components de la bossa d’escombraries tipus.

Baltasar, d’altra banda, ha explicat que el Govern ‘anirà a més’ per aconseguir nous acords per reduir el consum de bosses de plàstic, com el que ja es va signar amb una cadena de supermercats. En aquest sentit, ha explicat que hi ha un ‘diàleg continuat’ amb grans organitzacions productores d’envasos de plàstic per reduir-ne el consum. D’altra banda, ha dit que els grups parlamentaris també estan treballant en aquest tema i que en les pròximes setmanes hi haurà propostes concretes.

D’altra banda, Genoveva Català ha indicat que el Ministeri de Medi Ambient incorporarà en aquesta legislatura la devolució i el retorn dels grans envasos en la Llei d’envasos, per promocionar també el reciclatge entre les empreses.