Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Indignació pel documental ‘Las cloacas de Interior’

|

- Publicitat -
Xarxes socials saturades i problemes per seguir l'emissió des de l'estranger. Dimarts al vespre no es parlava d'altra cosa. El reportatge de Mediapro, Las cloacas de Interior va destapar nombrosos escàndols i irregularitats duts a terme pel Gobierno amb l'única voluntat de frenar l'auge independentista.
 
El reportatge exposa la impunitat amb què les autoritats espanyoles han fet i desfet perseguint l'independentisme. També posa en relleu que van anar a Andorra per aconseguir informació dels comptes opacs de la família dels Pujol sense cap conseqüència. Segons sembla, hi va haver coaccions i actuacions irregulars per part de la policia espanyola per aconseguir dades dels comptes bancaris.

Crida l'atenció les nombroses irregularitats que es van produir des d'Interior per tal de perseguir tots els empresaris catalans que fossin simpatitzants amb el procés independentisme.

Passivitats dels bancs
 

Una dada rellevant és també la passivitat amb la qual els bancs d'Andorra van permetre a la policia espanyola veure tots els comptes a la recerca de proves contra Artur Mas o Oriol Junqueras.

L'objectiu? Cap altre que perjudicar dos dels caps més visibles del moviment independentista. Així, l'obsessió exigia trobar qualsevol drap brut, fos seu o dels seus familiars.
 
Els implicats
 
El documental s'esdevé al voltant de converses, revelades pel diari Público el 2016, entre l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel Alfonso.

El documental, emès dins el programa Sense ficció de TV3, ha estat líder indiscutible d'audiència aquest dimarts amb una audiència de 766.000 espectadors de mitjana i més del 30% de quota de pantalla.
 
Tot i les dades positives d'audiència digital, nombrosos usuaris han tingut problemes per poder veure el documental a l'entorn digital, tant en directe com en el seu consum en diferit al TV3alacarta. El motiu d'aquest problema és derivat dels drets de difusió digital del documental, restringits a Catalunya. Quan es negocien drets per la difusió digital, un dels criteris de negociació és el “geoblocatge”, que especifica des de quins territoris s'ha de poder veure el contingut.

L'inquietant silenci dels Comuns
 
L’emissió del documental va provocar nombroses reaccions a les xarxes socials. En destaca el silenci provinent de l'entorn de Catalunya En Comú. Xavier Domènech, David Companyon o Raimundo Viejo Viñas entre d’altres, van fer alguna piulada. Però, i Ada Colau i els regidors de l’Ajuntament Barcelona Gerardo Pisarello, Mercè Vidal, Jaume Asens, Laia Ortiz, Gala Pin o Janet Sanz? I els diputats al Parlament de Catalunya Lluís Rabell, Joan Coscubiela, Marta Frias, Joan Josep Nuet? I del diputat al Congresos Joan Mena? Silenci.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut