Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Indignació dels partits catalans per la continuïtat de Magdalena Álvarez a Foment

La decisió del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, apostant per la continuïtat de la polèmica ministra de Foment, Magdalena Álvarez, tot i la gestió de la crisi de Rodalies ha indignat a la majoria dels partits catalans. Per Zapatero els 25 diputats que el PSC ha obtingut a Catalunya en les darreres eleccions del 9-M ‘avalen’ la gestió de la ministra. Per Ridao la continuïtat d’Álvarez és ‘gairebé ofensiva’, mentre que Joan Herrera troba la decisió d’insòlita després ‘del mal que ha fet a Catalunya’.

Redacció
Redacció 14/04/2008

Al president del grup de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, li va sorprendre ‘fins a cert punt’ la continuïtat d’Álvarez i l’atribueix a una lluita entre socialistes catalans i andalusos, amb victòria dels segons. ‘A CiU no li satisfà la seva continuïtat. No serà fàcil entendre’ns com no ho ha estat en el passat’, va explicar. Duran, en canvi, va mostrar-se més desconcertat per les noves funcions de Carme Chacón a Defensa, ja que considera que el seu destí era ‘Administracions Territorials’. Per Duran, tot i que cal deixar-li els cent dies, Chacón ‘té poca experiència’ i és ‘sorprenent que passi a ser la responsable d’una cartera tan important i tan decisiva per a la nostra presència a l’exterior com la de Defensa’.

El portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, va qualificar de ‘gairebé ofensiu’ que Magdalena Álvarez segueixi sent ministra de Foment i va destacar que la nova composició de l’executiu és un gir al centre. Ridao també va lamentar que el pes del PSC sigui ‘relatiu’ perquè els socialistes andalusos n’hi tenen molt més i que els interessos catalans són ‘secundaris’. Pel portaveu republicà, la distribució de ministeris és ‘la segona part del guió traçat per Zapatero durant el debat d’investidura’, amb un ‘gir al centre’ i ‘poc interès’ per l’agenda catalana.

Per la seva banda, el secretari general d’ERC, Joan Puigcercós, va dir que la continuïtat d’Álvarez és ‘un insult després de l’actitud que va tenir amb Catalunya’. Puigcercós va considerar un ‘error’ la decisió del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i va retreure al PSOE els pactes d’Estat amb el PP. ‘Van rebre el vot de molts catalans amb la finalitat de parar els peus al PP, no per oferir-los pactes’, va comentar aquest dissabte.

El portaveu d’ICV, Joan Herrera, qui va mantenir agres enfrontaments amb Álvarez al final de la legislatura passada, no va mostrar-se menys sorprès pel seu manteniment al govern espanyol i va qualificar-lo ‘d’insòlit’ després ‘del mal que ha fet a Catalunya’. A més, pensa que ‘segurament’ Álvarez posarà dificultats pel trasllat de les Rodalies i que aquest govern ‘no és el millor’ per afrontar reptes futurs com són el finançament i altres polítiques socials.

El coordinador general d’EUiA també ha fet esment, aquest diumenge, a ‘l’actitud de menyspreu cap a Catalunya’ per part de Zapatero, per mantenir al capdavant de Fomento a Magdalena Álvarez. En paraules de Miralles, ‘a Zapatero no li dóna la gana entendre el que li ha dit Catalunya’, referint-se a les ‘encara recents mobilitzacions pel caos de les infraestructures’.

L’única veu de suport a Magdalena Álvarez va ser del viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, qui va afirmar que la ministra té tot el suport del PSC per tal d’assolir les tasques ‘formidables’ pendents a Catalunya amb vista a la pròxima legislatura, com és prosseguir amb l’alt nivell d’inversió de l’estat, continuar amb el traçat de les obres del TGV, traspassar la gestió de Rodalies i canviar el model de gestió aeroportuària.