Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Inaugurada a L’Havana la mostra de cartells republicans de la Universitat de València

El Museu de la Revolució de L’Havana de Cuba ha inaugurat una exposició de cartells republicans que conserva la Universitat de València, peces que es van confeccionar en una important empresa artística durant la Guerra Civil espanyola. L’exposició Art i Propaganda romandrà oberta fins al 20 de gener del 2008 amb obres gràfiques que van ser recuperades i tretes a la llum pública gràcies a la tasca de catalogació del patrimoni universitari de la Universitat de València amb motiu del seu cinquè centenari. Així, s’inclouen cartells de guerra que, com instrument artístic i de propaganda, van concentrar l’atenció d’artistes valencians en la dècada dels 30, entre ells Josep Morell, Bardasano, Renau, Oliver, Pedrero, Arturo Ballester i Vicente Ballester.

Redacció 11/12/2007

La mostra està formada per dues seccions: una amb obres d’autors de la il•lustració gràfica espanyola als anys 30, amb referències explícites a València i la segona feta per excel•lents artistes valencians, amb obres mestres del cartell bèl•lic incloses. El rector de la Universitat de València, Francisco Tomás, va explicar que s’exhibeix només una part del patrimoni que conserva la institució, els cartells amb ‘un contingut artístic més destacat, i sobretot els realitzats per artistes de renom’.
L’exposició, que ha viatjat per diverses ciutats i que també s’exposà a l’Institut Cervantes de Moscou durant el 2005es presenta amb un muntatge complex i atractiu. Tomás va exposar que els cartells tenien fa 70 anys l’objectiu de mobilitzar als ciutadans no combatents, eren d’àmplia difusió, ‘estaven pertot arreu’, però ‘eren missatges bells’, que guardaven una càrrega estètica important. ‘Estic molt satisfet d’estar en aquest edifici tan emblemàtic’, va apuntar referint-se al Museu de la Revolució, antic Palau Presidencial en la illa. Cuba va aportar un gran nombre de voluntaris a la Guerra Civil espanyola (1936-1939), una causa que va contar amb el suport de la intel•lectualitat i els sectors d’esquerra en el país.