Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Impedeixen utilitzar el català a l’Assemblea Nacional francesa

El president de l’Assemblea Nacional francesa, Bernard Accoyer, ha impedit aquest dimecres utilitzar el català a la tribuna quan el diputat de la Catalunya del Nord, Daniel Mach, ha volgut acabar la seva intervenció amb una frase en aquesta llengua, que després ha traduït al francès. Accoyer, a més, ha decidit que aquestes paraules no s’incloguin en l’acta del debat sobre llengües minoritàries de la República, que pretenia modificar la Constitució perquè sigui possible el seu reconeixement oficial. Finalment no ha estat possible i França no ratificarà la Carta europea de llengües regionals i minoritàries i el català continuarà sense ser oficial.

Redacció
Redacció 08/05/2008

Daniel Mach, diputat de Perpinyà de la Unió per un Moviment Popular (UMP) del president Nicolas Sarkozy, ha fet un discurs de cinc minuts defensant l’ensenyament bilingüe al departament dels Pirineus Orientals (Catalunya del Nord) i ha volgut acabar amb una frase en català. En aquest moment, el president de l’Assemblea Nacional, Bernard Accoyer, que pertany al mateix partit de la UMP, li ha impedit seguir parlant i, quan Mach ja estava fent la tradució al francès, ha deixat dit que el final de la intervenció no seria recollida per l’acta de la sessió.

El debat sobre les llengües minoritàries a França ha començat poc després de les quatre de la tarda amb la presència de la ministra de Cultura, Christine Albanel. En una primera intervenció, Albanel ha recordat la necessitat d’ampliar o modificar l’article 2 de la Constitució francesa per reconèixer oficialment la resta de llengües al país i per poder ratificar la Carta Europea de Llengües Regionals, tot i que no ha confirmat quina serà la decisió del govern.

La prèvia

L’Associació de Professors per a l’Ensenyament del Català (APLEC) ha demanat als quatre diputats UMP de la Catalunya del Nord d’intervenir a favor del reconeixement i de l’ensenyament del català durant el debat sobre les llengües regionals organitzat aquest dimecres al Parlament francès a demanda del diputat UMP bretó, Marc Le Fur. L’APLEC, que té com a principal objectiu la promoció de l’ensenyament del català a les escoles de la Catalunya del Nord, ha escrit als diputats François Calvet, Daniel Mach, Arlette Franco i Jacqueline Irles perquè proposin una iniciativa legislativa en el camp particular de l’ensenyament.