Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Immigrants de Badalona formen un partit polític

|

- Publicitat -

De moment, només han celebrat unes quatre reunions amb més d’una seixantena d’assistents, tots nouvinguts, i alguns d’ells amb prou anys al país com per poder votar en unes eleccions. Tot i així, la formació es troba en una fase inicial i no pretenen presentar-se a les eleccions locals de 2011. De fet, en aquest temps s’han reunit en negocis privats i estan a l’espera de legalitzar-se i de trobar un local on reunir-se.

Una ciutat amb tradició

La Salut, Sant Mori de Llefià, Sant Antoni de Llefià i Artigas, els barris limítrofs amb Santa Coloma i Sant Adrià són els primers que trobem a ponent. Aquesta és la zona més habitada de la ciutat tot i les seves dimensions, i la seva expansió s’atribueix a dues onades d’immigració: la de diferents zones d’Espanya durant el franquisme i avui en dia, la immigració que ve de l’exterior, principalment del Magrib, Europa de l’Est, Pakistan i l’Amèrica Llatina. L’eix comercial d’aquesta zona ben bé se situa al passeig de la Salut, el carrer Pérez Galdós i els mercats de Llefià i de la Salut.

Publicitat

La situació de l’immigrant a Badalona

A Badalona hi ha, actualment, uns 5.000 immigrants censats, el que representa al voltant del 2% del total de la població. Se situa, doncs, per sobre la mitjana de les ciutats espanyoles. Hi ha poc coneixement, tant per part de la població com per part de l’Administració, sobre la realitat dels immigrants a Badalona. La major part d’immigrants no escull com a residència Badalona de forma premeditada, sinó per raons externes: bé per la seva proximitat amb Barcelona, bé per la presència d’altres immigrants (familiars i amics) a la ciutat. La situació laboral dels immigrants extracomunitaris és, en general, precària: contractes temporals, baixos salaris, llargues jornades…, que contrasta amb la situació dels estrangers que provenen de països comunitaris.

La diversitat caracteritza als immigrants de Badalona: n’hi ha de 83 països de tot el món, encara que el predomini de la comunitat marroquina és evident (representa al voltant del 50% del total d’immigrants).

Encara que no s’han detectat de moment conflictes greus entre immigrants i població autòctona, la sensació d’enfrontament creix a mesura que van arribant nous immigrants. S’està generant un cert gueto: els immigrants es concentren en zones concretes dels barris perifèrics: La Salut, Llefià i La Pau.

L’evolució futura sembla indicar un fort creixement, tenint en compte l’evolució de l’últim any: uns 1.500 nous immigrants han arribat a Badalona.

L’atac del PP

El PP de Badalona, liderat per Xavier García Albiol, fa poc va tornar a la càrrega amb declaracions polèmiques, novament de caire xenòfob. En aquest cas, el grup popular s’ha oposat a la construcció d’una mesquita al barri d’Artigues, assegurant que un temple islàmic ‘trencaria’ el barri i crearia un ‘gueto sense solució’. Per Albiol, la mesquita suposaria una segregació dels barris d’Artigues i Sant Roc per motius ètnics i religiosos. Per tal d’aconseguir més ressò en la campanya antiislàmica, el PP planeja repartir fulls informatius a totes les bústies de les zones afectades

Publicitat

Opinió

Minut a Minut