Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Illacrua. La revista alternativa dels Països Catalans

Illacrua està especialitzada a tractar l’actualitat social, política i cultural des de les anàlisis i les alternatives que aporten els anomenats nous moviments socials: l’ecologista, el feminista, el solidari, l’antifeixista, […]

Redacció 09/02/2008

Illacrua està especialitzada a tractar l’actualitat social, política i cultural des de les anàlisis i les alternatives que aporten els anomenats nous moviments socials: l’ecologista, el feminista, el solidari, l’antifeixista, l’okupa… Ideològicament, és una revista d’esquerres, alternativa, independent, compromesa socialment, expressió dels nous moviments socials i arrelada als Països Catalans.

Una mica d’història

Illacrua, la revista alternativa dels Països Catalans, és una publicació editada per l’Associació Cultural Illacrua, una entitat que té com a principal objectiu crear espais de comunicació que difonguin les idees pacifistes, ecologistes i solidàries dins de la societat catalana.

Illacrua és una publicació mensual, escrita en català, de caràcter independent, assembleària, plural i oberta, es ven en llibreries i alguns quioscos però se sustenta principalment gràcies als seus subscriptors. Les informacions que mes rere mes hi apareixen són discutides i elaborades pels membres del seu col·lectiu i pels seus col·laboradors. Un projecte que, sense oblidar tractar els temes d’actualitat, vol ser una eina d’elaboració i difusió del pensament crític per transformar la societat.

La revista va néixer l’any 1992, i al llarg d’aquests 15 anys de trajectòria, Illacrua s’ha anat consolidant com un mitjà de comunicació d’esquerra alternativa, molt vinculat als moviments socials i que dóna compte tant de la protesta social com de la proposta i la construcció de noves alternatives. A més, se sent fermament compromès amb la llengua i la cultura catalanes, oferint informacions i donant cobertura als col·lectius socials d’arreu dels Països Catalans.

Des del seu naixement fins avui, Illacrua ha passat de ser un modest projecte d’un petit col·lectiu humà a una revista consolidada, llegida per milers de persones. Illacrua també es pot trobar a moltes de les biblioteques del país i s’utilitza com a recurs pedagògic en molts centres d’ensenyament.

Durant la seva trajectòria, Illacrua ha editat diferents materials per complementar les informacions presentades en la revista mensual. Així, del novembre del 2003 a l’abril del 2006 van aparèixer els Quaderns de Participacció en col·laboració amb la Fundació Bofill, una publicació de vuit pàgines amb l’objectiu de difondre pràctiques alternatives a alguns aspectes que critiquem de la societat actual (el consumisme, la privatització del coneixement) i oferir eines que millorin l’eficàcia dels moviments socials.

Paral·lelament, la revista edita un monogràfic anual que pretén reflexionar en profunditat sobre un tema complex i d’actualitat. Durant aquests quinze anys, s’han tractat temes cabdals per comprendre la realitat en el nostre territori: “L’ecologisme als Països Catalans” (número 28, 1995), “Cultures en resitència” (número 81, 2000) o “Feminismes” (número 122, 2004). El dotzè monogràfic, l’últim que va sortir al carrer, va ser l’anomenat “Petites coses, grans efectes” (número 142, 2006), un recull de cent propostes per millorar la nostra vida i l’entorn que ens envolta a partir de les pràctiques quotidianes.

imatge

A banda dels monogràfics, Illacrua ha editat també números especials. Ho va fer per donar suport a la vaga general del 27 de gener de 1994, per denunciar el desallotjament del cine Princesa de Barcelona (octubre de 1996), per desemmascarar el Banc Mundial arran de la reunió que havia de fer a València i a Barcelona (maig i juny de 2001) o per commemorar els 10 anys del projecte i els 100 números de la revista (juny de 2002).

Illacrua és una publicació que defuig el llenguatge sectari i pamfletari i posa èmfasi en la construcció d’alternatives des de la perspectiva del que s’anomenen moviments socials. En cada número es presenten informacions d’actualitat combinats amb articles d’anàlisi ben contextualitzats, utilitzant un ampli ventall de registres periodístics.

Característiques tècniques

Títol: Illacrua
Edita: Associació Cultural Illacrua
Periodicitat: mensual
Tiratge: 3.000 exemplars
Àmbit de difusió: Països Catalans
Subscripcions: 1.000 subscriptors
Correu-e: illacrua@illacrua.cat
Web: www.illacrua.cat

Per a més informació sobre la revista i altres publicacions periòdiques en català us podeu adreçar a www.lesrevistes.cat