Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Iglesias busca els vots de l’animalista PACMA, malgrat haver desistit de prohibir els toros

Amb la vista posada a les noves eleccions espanyoles, Podemos sap que té la possibilitat de donar un cop d'efecte i situar-se com a segona força superant al PSOE. Només els separen 341.360 vots que Podemos aconseguiria de llarg si hi ha confluència amb Izquierda Unida, amb prop d'un milió de vots. Però si aquestes negociacions no prosperen, Podemos va inspeccionant nous camins i ha tingut una reunió amb el partit animalista PACMA per arribar a un acord per una confluència electoral. El PACMA va rebre quasi 220.000 vots. Però… són compatibles les dues formacions?

Redacció
Redacció 28/04/2016
Podemos, són o no són antitaurins?
 
Tot i que el programa electoral de Podemos parla explícitament de “prohibir la Tauromàquia”, José Manuel López, el candidat de la formació de Pablo Iglesias al govern de la Comunitat de Madrid, tot just fa un any va fer marxa enrere i va anunciar que el seu partit abandonava la postura antitaurina. L'excusa va ser que López va assegurar que Podemos s'oposa a què es destinin diners públics a la celebració de festejos taurins. “El fet que hi hagi toros sempre que no suposi cap cost per a la resta de la ciutadania no és un problema”, va explicar acompanyat per Pablo Iglesias.
 
Iglesias també neda entre dues aigües
 
Al novembre de l'any passat a una trobada amb la premsa al Casino de Madrid, Pablo Iglesias va dir textualment: “no m'agraden els toros, però no prohibiria les curses”. El secretari general de Podemos, que va reconèixer que no és aficionat, va afegir que el que sí que aboliria és el Toro de la Vega i que, encara que no suprimiria les corrides, no les finançaria.
 
PACMA afirma que el govern espanyol finança els toros
 
Segons el partit animalista, el govern espanyol finança amb més de 600 milions d'euros a l'any de la butxaca de tots els ciutadans les curses de braus. En el PACMA promovem la seva prohibició, així com la retirada immediata de les subvencions públiques, la fi de l'emissió per televisió i la retirada amb caràcter retroactiu de les declaracions de Bé d'Interès Cultural d'aquests espectacles. Fet que, ara per ara, faria impossible una aliança amb Podemos.
 
El PACMA culpa als partits del fracàs de les negociacions
 
Des del Partit Animalista consideren la nova convocatòria d'eleccions “un fracàs de la democràcia del nostre país i fem responsables d'aquesta situació a tots els partits polítics amb representació”. El PACMA explica que aquest fet “implicarà una despesa pública de gairebé 200 milions d'euros i portarà al nostre país a una situació d'inestabilitat i bloqueig polític”.
 
El partit animalista considera “vergonyós que estiguin preparant ja la seva campanya electoral, acordant possibles coalicions i pensant a guanyar de nou uns comicis que no haurien de celebrar-se”.
 
No hi ha diners
 
Des del PACMA afirmen que no seran “còmplices d'aquest circ polític, reduirà al mínim la despesa en campanya electoral”, que va ser de 15.000 euros en les del 20D i “reutilitzarà” tot el material de l'anterior campanya.