Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

ICV vol un front comú català a Madrid si no hi ha acord en finançament per Setmana Santa

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha fet una crida a ‘l’acció unitària’ de les forces polítiques catalanes a Madrid si entorn a les dates de Setmana Santa, principis d’abril, no hi ha encara un acord en finançament. Herrera respon així a les darreres declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, que aquest divendres va posposar novament l’acord fins a final d’abril. ‘Diem prou’, ha advertit Herrera, ‘no ens podem permetre continuar posposant l’acord’, ha dit. En aquest sentit el diputat ecosocialista ha reclamat una ‘actitud’ i també una ‘proposta’ diferents per part del govern Zapatero, una proposta que ‘ha d’arribar de forma immediata’.

Redacció
Redacció 16/03/2009

‘No podem esperar més’, ha insistit Herrera, que ha instat la resta de forces polítiques amb representació a Madrid a pensar com articular el ‘diagnòstic’ i la ‘proposta’ per tal que Zapatero ‘compleixi’. ‘No valen més pròrrogues, estem instal·lats en la constant pròrroga’, ha dit el diputat ecosocialista, en considerar que després de la darrera pròrroga, que situa l’acord a final d’abril, podrien venir altres pròrrogues, a causa de les eleccions europees i després els pressupostos.

Davant aquest panorama, Herrera ha assegurat que l’acord ‘no es pot posposar sine die, però tampoc es pot acceptar un mal acord’. És per aquest motiu que des d’ICV aposten per una ‘acció unitària’ dels partits catalans a Madrid, una proposta que Herrera no ha volgut detallar ja que caldrà decidir-la ‘entre tots’, en referència als diputats del PSC, de CiU i d’ERC, conjuntament amb els d’ICV.

La manca d’acord en matèria de finançament amb Catalunya, i per tant la manca de compliment de l’Estatut d’Autonomia català, contrasta amb el compliment de l’Estatut d’Andalusia. Herrera ha celebrat l’acord del govern espanyol amb l’andalús, però ha remarcat la diferència d’actitud alhora de negociar ambdós estatuts, i ha considerat ‘inacceptable’ donar compliment ‘a uns estatuts i a altres no’. Respecte la possibilitat d’un acord entre totes les comunitats autònomes que exclogui Catalunya, Herrera no ha descartat aquesta opció tot i que ha considerat que seria ‘difícilment comprensible’, donat que ha estat Catalunya la que ‘ha obert la necessitat d’un nou acord’.