Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

ICV, full de ruta dins d’Espanya

Barcelona (ACN).- ICV ja té un full de ruta propi per encarar el cicle electoral que comença amb les eleccions municipals i que tindrà en el 27-S i les eleccions generals el punt culminant. En una entrevista a l'ACN, el coordinador nacional del partit, Joan Herrera, explica que el Consell Nacional del passat cap de setmana va donar vistiplau al “pacte per la democràcia” que, en breu, faran arribar a partits i entitats. Es tracta d'un document que compromet els seus signants a no renunciar al referèndum sobre el futur de Catalunya i a no donar suport a cap partit espanyol que no accepti l'exercici pràctic del dret a decidir. Els ecosocialistes no avalaran, en cap cas, el caràcter plebiscitari d'unes eleccions.

Redacció
Redacció 03/04/2015

Un full de ruta en clau espanyola i inviable

El pacte per la democràcia, al què ha tingut accés l'ACN, té tres punts que ICV vol acordar amb CiU, ERC, EUiA, CUP, Procés Constituent, Podem i, “fins i tot”, el PSC. “Demanem el compromís de no donar suport a les forces estatals que no acceptin l'exercici pràctic del dret a decidir”, explica Herrera en relació al primer punt. Els ecosocialistes estan convençuts que el referèndum o la consulta són les úniques vies de reconeixement internacional del nou estatus de Catalunya, ja sigui la independència o l'estat lliure associat que ells plantegen.

Cap resultat canviarà Espanya

Les enquestes preveuen majories “ajustades” al Congrés dels Diputats després de les properes eleccions a les Corts i Herrera està convençut que aquesta situació genera una “oportunitat” perquè els partits polítics catalans influeixin sobre el futur executiu de l'Estat.

Canviar la constitució espanyola, un impossible

El segon punt del “pacte per la democràcia” és l'obertura d'un procés constituent “per establir noves regles que canviïn allò que avui desfigura la democràcia, com la profunda desigualtat i el segrest de les decisions econòmiques per part de les grans empreses”. ICV planteja el 27-S i les properes eleccions al Congrés com l'inici d'un procés constituent en el què “es repartiran noves cartes”.

ICV rebutja el caràcter plebiscitari del 27S

No renunciaran a participar en la definició de les noves regles del joc, encara que rebutgin el plebiscit del 27 de setembre. Ara bé, mentre es debati el procés constituent, ICV no renunciarà a canviar les majories de govern a Catalunya. “Els partits d'esquerra ens ho haurem de fer mirar si no som capaços de construir una alternativa amb la feblesa que té CiU. ICV, Podem, però també ERC”, opina.

Rescat social amb l’espoli actual, un nou impossible del full de ruta d’ICV

El tercer punt del document aprovat pel Consell Nacional d'ICV planteja la necessitat d'impulsar un “pla de rescat social” des de tots els nivells administratius, començant pels governs locals. Fa algunes setmanes que l'executiva ecosocialista va presentar els deu compromisos principals d'aquest pla: la creació d'ocupació a partir d'una “economia social verda”, l'impuls d'una llei per “al treball digne”, l'aprovació de la renda garantida de ciutadania, la lluita contra la pobresa energètica, el dret a “una segona oportunitat” en matèria d'habitatge, la promoció d'una educació pública “de qualitat”, l'enfortiment del sistema públic sanitari, del de pensions, l'ajuda a la dependència i la plena igualtat entre homes i dones.
 
Els ecosocialistes no se sumaran al full de ruta de CDC i ERC

Herrera avança que demanaran reunions bilaterals amb els partits polítics catalans -excepte amb aquells que estan frontalment en contra del dret a decidir- i també amb les organitzacions socials, per tal de fer-los arribar el full de ruta d'ICV. No es plantegen, per tant, tornar-se a unir a la Taula de Partits per l'Estat Propi, que van abandonar després de la formalització de l'acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras el passat 14 de gener.

ICV no té risc de trencar-se

El sector crític d'ICV ha demanat al partit que negociï amb la resta de forces polítiques la possibilitat d'afegir-se, encara que sigui en part, al full de ruta pactat per CDC, ERC i les entitats sobiranistes. Una actitud que no entra en els plans de la direcció ecosocialista, que prefereix tirar endavant el seu propi full de ruta i convidar la resta de formacions polítiques i entitats socials a parlar-ne.
 
Les tensions sobre el debat nacional han estat presents al si d'ICV des que va començar el procés. Tot i això, Herrera es mostra confiat en què el partit “no té risc de trencar-se”. “Tinc la sensació que la gent d'ICV hem administrat la pluralitat del partit de manera diferent a com ho han fet altres partits. Nosaltres hem respectat aquesta pluralitat i espero poder continuar treballant amb plena normalitat”, indica.
 
L'aspiració nacional d'ICV
 
El passat 28 de febrer, la convenció nacional d'ICV va aprovar de forma majoritària (87% a favor) el document que fixa l'aspiració nacional del partit. Els ecosocialistes no descarten la independència -si així ho decideix la ciutadania en un referèndum-, però plantegen la creació d'un nou Estat català “lliure i sobirà” que es mantingui dins l'estructura administrativa d'Espanya. La Generalitat tindria plenes competències i decidiria, de mutu propi, quines comparteix amb l'estat espanyol i la Unió Europea. El document veu “constituents” però no “plebiscitàries” les eleccions del 27-S i confia que se'n derivi el mandat de redactar una Constitució catalana “igualitària, plural, participativa i paritària”.