Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

ICV, ERC, Solidaritat i Ciutadans creuen que la reforma ‘enterrarà’ les caixes

La bancarització i espanyolització de les caixes plantejada per la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, per reformar les caixes d’estalvis han rebut un allau de crítiques per part d’ICV, ERC, SI i C’s, sobretot després que el Govern hagi rebaixat el to de les declaracions confiat que les caixes superin el 8% de solvència. ICV i ERC han coincidit que aquestes mesures poden suposar la fi de les caixes; SI veu en aquesta reforma una amenaça que pot ‘acabar’ amb el model català de caixes, i C’s ha demanat als partits que facin públic el deute que tenen amb aquestes entitats. En canvi, PSC s’ha mostrat prudent davant l’anunci de Salgado. CiU i PPC veuen amb bons ulls les mesures si garanteixen la ‘solvència’ i ‘eficàcia’ de les caixes d’estalvis.

Redacció
Redacció 26/01/2011

CiU insisteix que defensa el model català de caixes
El Grup Parlamentari de CiU ha volgut insistir en la seva posició respecte a les mesures proposades per la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, que plantegen que les caixes que necessiten capitalització hauran d’acudir al FROB. El portaveu parlamentari, Ramon Espadaler, ha remarcat que el seu grup defensa el model català de caixes per la importància que ha tingut en la vertebració del territori, però alhora ha remarcat que ha de ser ‘solvent’.

Com ja ha explicat el portaveu del Govern, Francesc Homs, en una roda de premsa dimarts al migdia, Espadaler ha afegit que el seu grup estava en contra de la proposta del Banc d’Espanya, que plantejava que totes les caixes es convertissin en fundacions, però en canvi veu amb bons ulls de la Salgado perquè la ‘solvència’ és la primera ‘exigència’ en un context de crisi financera ‘catalana, espanyola, europea i mundial’.

PPC aposta per un sistema financer ‘solvent’
També el Grup Parlamentari del PPC s’ha mostrat a favor de la reforma plantejada pel govern espanyol. El seu portaveu, Enric Millo, ha assegurat que el seu partit està ‘a favor d’un sistema financer sòlid, solvent i que garanteixi la viabilitat’ del sistema financer. Millo ha afegit que cal ‘millorar l’eficàcia del sistema’, i tot i que no estan d’acord que les caixes d’estalvis ‘desapareguin com a tals’, sí que consideren que les operacions de fusió o reestructuració que aportin millora d’eficàcia seran beneficioses.

Millo, no obstant això, no ha volgut valorar les declaracions que ha fet el Govern de la Generalitat al respecte.

PSC mostra prudència
La portaveu parlamentària del PSC, Laia Bonet, s’ha mostrat prudent respecte la proposta del govern espanyol de reforma del sistema financer. Per la seva formació, la prioritat en tot cas és que ‘el pes financer’ es mantingui a Catalunya sigui quina sigui la reforma.

Bonet ha defensat el sistema de caixes d’estalvi català, i ha recordat que durant els anys de govern Tripartit es va treballar en aquest sentit. D’altra banda, la portaveu ha subratllat que calen entitats financeres ‘fortes’, i que això implica ‘sanejar-les’

Bonet ha emplaçat el Govern ha treballar ‘en aquesta mateixa línia’ i ha emplaçat properes valoracions quan es coneguin els detalls de la proposta de l’executiu espanyol, és a dir, quan s’indiqui si hi ha entitats financeres catalanes implicades en la reforma.

ICV-EUiA ho veu com ‘la fi’ del model català de caixes
En canvi, la portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, Dolors Camats, ha lamentat el posicionament del Govern davant la reforma del sistema bancari, especialment perquè ‘pot suposar la fi del model de caixes d’estalvi que s’ha conegut fins ara’.

D’una banda, Camats ha destacat les virtuts d’aquest model, del que ha dit que fins ara ‘ha suposat l’existència d’entitats sense afany de lucre arrelades al territori’. El model que ‘revertís la funció social’ cap a la societat catalana, diu Camats, és el que està en risc.

A més, la portaveu ecosocialista ha posat èmfasi en la naturalesa de la reforma. Per Camats, suposa ‘socialitzar les pèrdues (financeres) i privatitzar els guanys. Camats critica que el diner públic serveixi per ‘salvar’ el sistema financer amb 1.000 milions d’euros, ‘mentre se’ns diu que el diner públic no és capaç d’arribar a unes prestacions determinades i que cal retallar despeses’.

ERC creu que les mesures ‘enterraran’ les caixes
Per la seva banda, el Grup Parlamentari d’ERC creu que les mesures que estudia el govern espanyol per reformar el sistema de caixes d’estalvi ‘enterrarà’ aquestes entitats. La portaveu, Anna Simó, considera ‘inconstitucional’ el conjunt de mesures per part de l’executiu estatal perquè envaeix les competències de la Generalitat.

Simó, a més, ha criticat l’actitud del Govern de la Generalitat que considera actua amb ‘tebiesa i acatament’ en comptes de defensar el sistema tradicional de caixes catalanes. La dirigent republicana ha lamentat les declaracions de Josep Antoni Duran i Lleida i del portaveu del Govern, Francesc Homs, en què celebren les mesures de la ministra Elena Salgado, i considera que l’actual Govern ‘no vol causar problemes al govern de Madrid’.

Anna Simó ha recordat que ERC va presentar davant del TC un recurs d’inconstitucionalitat contra el primer FROB, i que CiU en aquell moment també va estar en contra d’aquest fons. Per això el Grup Parlamentari ha entrat al registre del Parlament la sol·licitud urgent de compareixença urgent del conseller d’Economia, perquè encara ‘no ha dit ni una zeta al respecte’.

SI denuncia la ‘impotència’ del Govern
El portaveu parlamentari de SI, Alfons López Tena, ha destacat que la reforma del sistema financer culmina el procés pel qual l’estat espanyol ha volgut acabar amb les caixes d’estalvi de Catalunya’.

Segons entén López Tena, aquesta transformació no es deu tant a la crisi econòmica com a la voluntat ‘de prendre el control de les caixes catalanes i posar-les en mans d’entitats bancàries espanyoles’

‘Lamentem i denunciem que el Govern hagi manifestat la seva impotència i que no pot fer res per que les nostres caixes caiguin en mans de l’oligarquia espanyola’. En aquest cas el més sensat seria que dimitís’, ha afirmat López Tena.

C’s insta els partits a fer públic el deute amb les caixes
El portaveu parlamentari del subgrup de C’s, Jordi Cañas, veu ‘necessària’ una reforma financera de les caixes perquè considera que la duplicitat d’entitats no té sentit. ‘No s’entén a la resta d’Europa’, ha exclamat. En concret, ha subratllat que els objectius fundacionals eren diferents que els actuals, i que les caixes ara s’han convertit en ‘instruments’ de determinats partits polítics i dels seus ‘interessos fantasmagòrics’.

Per això Cañas ha instat els partits polítics a fer públic qualsevol tipus de relació amb les caixes, i detallin el deute que en tenen, l’import del préstec concedit, quina entitat els va concedir el préstec i quan. ‘Per evitar els interessos polítics és important conèixer quins són els compromisos adquirits amb aquestes entitats’.

El dirigent de C’s ha instat també les caixes a respondre als interessos de la ciutadania i no al dels partits polítics o determinada part de la societat, en referència als integrants dels consells d’administració o als sindicats. En aquest sentit, Cañas considera imprescindible que la reforma del sistema financer garanteixi la viabilitat del sistema financer, recuperi la confiança dels mercats i, com a eix principal, que el crèdit de les entitats flueixi a les empreses, les pimes, els emprenedors i els consumidors.