Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

ICV emplaça el PSC a declarar Catalunya lliure de transgènics igual que ha fet el PSIB

El secretari general d’ICV, Jordi Guillot, ha instat aquest diumenge el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, i els dirigents del PSC a treballar per aconseguir que Catalunya sigui declarat un territori lliure de transgènics, tal com ho han demanat els seus companys del Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB) en el seu àmbit territorial. Guillot ha denunciat la ‘falta de coherència’ del Partit Socialista, que a les Illes Balears presenta una proposició no de llei –amb el suport de PSIB-PSOE, el Bloc i UM- per declarar el territori lliure de transgènics i, en canvi, ‘a Catalunya no treballi per aconseguir-ho’. ‘Celebrem la decisió del PSIB i emplacem al PSC a fer el mateix’, ha sentenciat el secretari general de la formació ecosocialista.

Redacció
Redacció 15/10/2007

El secretari general d’ICV ha recordat que la seva formació ja va fer arribar una carta al conseller d’Agricultura emplaçant-lo a declarar ‘Catalunya lliure de transgènics’ i encara no n’ha obtingut resposta.

De la mateixa manera, Guillot ha explicat que ICV-EUiA-EPM ha presentat mocions a tots els ajuntaments en els quals té representació per declarar els municipis catalans en contra dels cultius modificats genèticament.

Segons Guillot, ‘gairebé un centenar de regions europees, més d’un centenar de províncies i quasi cinc mil ciutats ja s’hi han declarat’. ‘L’acord és possible, per això li vam demanar al Departament d’agricultura una actitud més pro-activa’, ha afegit.

Actualment, l’estat espanyol és l’únic país de la UE on hi ha conreus comercials d’Organismes Modificats Genèticament (OMG) que el 2005 ja suposaven una superfície de 70.000 hectàrees. Així, Guillot ha alertat que els cultius d’OMG ‘no paren de créixer a Catalunya’. Segons fonts d’ICV, al 2003, el 13% del blat de moro que es cultivava era transgènic, mentre al 2007 la xifra ha augmentat fins a un 60%.

La proposició no de llei del PSIB arriba en el moment que ICV està duent a terme una campanya informativa sobre la situació actual del cultiu de transgènics a Catalunya i a l’estat i que es traslladarà també en unes jornades que tindran lloc el pròxim dia 27 d’octubre.

Finalment, el secretari general d’ICV ha anunciat que la formació ecosocialista durà a terme accions al Congrés dels Diputats i al Parlament europeu insistint en la situació de Catalunya pel que fa als cultius de transgènics i s’ha compromès a continuar treballant conjuntament amb totes les entitats ecologistes que han impulsat la lluita per declarar Catalunya lliure de transgènics.

Celebren el Premi Nobel a Al Gore

Per altra banda, el cap de llista per ICV a les pròximes eleccions generals, Joan Herrera, ha donar l’enhorabona al guanyador del Premi Nobel de la Pau, Al Gore, per la seva tasca en la lluita contra el canvi climàtic. Herrera creu aquest premi ‘és un reconeixement a tota la tasca de conscienciació que el dirigent nord-americà ha fet durant tot aquest temps en un tema que per molts dirigents polítics dels estats més importants del món no tenia cap importància’.

En aquest sentit el dirigent ecosocialista ha fet una crida a la resta de formacions polítiques tant de l’estat espanyol com també de Catalunya perquè ‘canviïn la seva forma de pensar envers el fenomen del canvi climàtic, comencin a prendre’s seriosament que es tracta d’una qüestió cabdal que ha d’estar en les prioritats de l’agenda política dels principals països de la Unió Europea i de la resta del món’.