Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

ICV demana recuperar la república quan el rei es jubili

Els Verds ha demanat aquest dissabte, coincidint amb el 70è aniversari del Rei Joan Carles I, que un cop aquest últim finalitzi el seu regnat s’instauri la república a l’estat espanyol. Els ecosocialistes continuen ‘identificats’ amb la República, ja que creuen que aquest sistema ‘representaria un progrés en la modernització de l’estat espanyol’. Malgrat tot, la formació ecosocialista exigeix a aquesta institució que es vagi ‘adequant als criteris de democràcia i transparència que exigeix qualsevol estat democràtic’. I és que ICV creu que ‘la monarquia ha deixat de ser intocable, i la qüestió de la seva utilitat i continuïtat ja no és un tema tabú. Per això, ha arribat el moment d’impulsar la reforma d’aquesta institució’.

Redacció 07/01/2008

Pels membres d’ICV, ‘la reintroducció de la monarquia va ser una concessió als sectors més conservadors a canvi d’avenços democràtics en altres camps. La Corona va jugar el seu paper durant la transició i els primers anys de la democràcia contribuint a la seva estabilització’.

La formació ecosocialista proposa, a curt termini, ‘transparència en els comptes de la corona amb la publicitat de les seves despeses i que aquestes siguin sotmeses a la inspecció del Tribunal de Comptes i la informació tramesa al Congrés dels Diputats’. Així mateix ICV creu que el Rei ‘ha de deixar de ser el comandant suprem de les forces armades’ i ‘ha de deixar d’ostentar la més alta representació de l’estat en les relacions internacionals’.

Per la formació ecosocialista ‘aquestes reformes s’inscriuen dins el convenciment que la monarquia ha perdut tot sentit d’existir i que la fita ha de ser l’assoliment d’una República Federal’. ‘Aquest és el darrer pas i el definitiu pel que fa a la plena democratització de les màximes institucions de qualsevol Estat democràtic, el que implica l’elecció del càrrec de cap d’estat, en la figura del President de la República, per part del conjunt de la població’, han afegit.