Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

ICV aposta per revisar el pacte d’Entesa comptant amb el retard del finançament

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha apostat aquest dilluns per ‘graduar’ la revisió del pacte d’Entesa, davant la falta d’acord en matèria de finançament. ‘Si l’acord es posposa’, ha assegurat, ‘haurem de situar dos horitzons, què fer de forma immediata, i què hem de fer un cop hi hagi l’acord de finançament’. Herrera ha insistit en situar la necessitat que hi hagi una revisió del pacte dins del primer trimestre del 2009. El número dos d’ICV ha carregat contra el Govern espanyol el mateix dia que es compleixen sis mesos de la data del 9 d’agost del 2008, la que fixava l’Estatut com a límit per tancar un acord. Herrera ha considerat ‘inacceptable’ que ‘després d’incomplir tots els terminis, el govern de Zapatero posposi l’acord de finançament a després de els eleccions basques i gallegues’.

Redacció
Redacció 10/02/2009

Herrera ha assegurat que, si encara no s’ha signat un acord, és perquè el que proposa Zapatero és ‘inacceptable i no es pot assumir’, ja que suposava ‘signar un xec en blanc amb una proposta que podia servir, o no, a Catalunya, i que podia complir, o no, l’Estatut’.

Herrera ha afegit que ‘no pot ser continuar posposant l’acord’, ja que d’aquesta manera ‘s’està privant a les comunitats i a la Generalitat a donar respostes apropiades a la crisi’. ‘Un acord de finançament suposa donar resposta a la crisi amb multitud de polítiques socials, habitatge i d’ocupació’, ha dit, ja que són ‘administracions més properes al ciutadà’ i que poden donar resposta a la situació econòmica ‘des de la proximitat’.

Que es posposi el finançament, però, no ha de comportar, per Herrera, que també passi amb la revisió del pacte d’Entesa, perquè ‘mentre Zapatero no compleix ens trobem amb què el Govern de la Generalitat ha de donar resposta’ a la crisi. Per això, ha apostat per fer ‘passos endavant’ durant el primer trimestre d’aquest any, ja que ‘hi ha respostes que sí es poden donar’, encara que no hi hagi nou finançament.

Així, ha apostat per una actualització en ‘dos horitzons’, un d’immediat i un altre quan ja hi hagi acord. En una primera fase, ‘introduir elements que es puguin tirar endavant’, i situar en un horitzó d’acord en finançament els elements que es puguin incloure posteriorment.

Fa unes setmanes, PSC, ERC i ICV ja van mostrat la seva disposició a revisar el pacte d’Entesa durant el primer trimestre del 2009 encara que no hi hagi acord de finançament.