Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Iceta està disposat a ser primer secretari del PSC

El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, està disposat a ser primer secretari del partit si té un suport ampli, segons ha manifestat aquest dimarts en una entrevista a Catalunya Ràdio. El socialista ha recordat que aquest dirigent s’haurà de triar al desembre i que el candidat a la Generalitat més tard, de manera que no han de recaure obligatòriament en la mateixa persona. En aquest sentit, Iceta ha tornat a decantar-se per Carme Chacón perquè creu que és la ‘millor candidata’. A més, Iceta ha assenyalat que el debat sobre el paper del PSC en el Congrés, a través de grup propi o no, s’ha d’incloure en el programa electoral del 20N.

Redacció
Redacció 09/08/2011

Tot i que el seu nom sempre sona, és la primera vegada que diu tan obertament que està disposat a ser primer secretari del partit, encara que afirma que no coneix cap militant que refusaria una proposta així i que no tingui una ‘disponibilitat total’. Tot i això, diu que s’ho pensarà més endavant sempre i quan hi hagi un consens a favor del seu nom.

Encara que la majoria de la gent cregui que arribar a liderar un partit és una cursa personal, argumenta Iceta, ell assevera que la política és una ‘activitat col·lectiva’ i que aquest tipus de decisions es prenen en grup. ‘Hi hauria d’haver força gent que consideri que això és una bona solució’, afirma en referència a la possibilitat que sigui primer secretari.

Abans d’això, Iceta defensa que cal fer un debat d’idees, el que està previst pel Congrés de l’octubre. Ell defensa que la pluralitat és enriquidora i veu bé tant la proposta d’Àngel Ros i Manuel Bustos, com el manifest recent dels joves dirigents del PSC, en què demanen deixar enrere les dues ànimes. Però creu que el seu paper com a dirigent no és abraçar cap d’aquests manifestos.

El primer secretari i la nova direcció s’hauran d’escollir al desembre, mentre que el candidat a la Generalitat encara va per més llarg. Per això, Iceta creu que els dos càrrecs podrien no recaure en la mateixa persona. Mentre que considera que el primer secretari ha de ser un càrrec de consens, és un ferm defensor de les primàries per triar els candidats.

En aquest sentit, va una mica més enllà i crida a obrir les primàries a la ciutadania. Tot i això, la seva aposta ja està feta, Carme Chacón és la ‘millor candidata, diu obertament. Al candidat li demana saber cohesionar la diversitat, que considera bona i necessària per un partit.

Sobre el paper del PSC al Congrés dels Diputats i el seu encaix dins del PSOE, Iceta és partidari d’incloure aquest debat en el programa electoral del 20-N. Al seu parer, des que José Montilla va anunciar que no es tronava a presentar, ja s’han vist canvis de comportaments i de noves personalitats en el PSC. En posa com a exemple el procés de primàries de Barcelona.

La relació del PSC i el PSOE és ‘federal’, declara el viceprimer secretari, i en aquest context cal buscar l”acord’ tot i tenir a vegades ‘posicions diferents’. Unes diferències de postura però no de vot, ha remarcat, que en alguna ocasió no han estat encertades, i ha citat la votació del preàmbul de l’Estaut, que el PSCF no va votar. Ha reconegut que era ‘bastant incomprensible’.