Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Ibarretxe utilitza el tripartit català per recordar que els socialistes no són de fiar

|

- Publicitat -

Ibarretxe, seguint amb el discurs de la por que utilitzen els nacionalistes bascos per mobilitzar el seu electorat, ha posat Catalunya i Navarra com a exemples de les pretensions dels socialistes, que segons el candidat del PNB, tenen, juntament amb el PP la intenció de fer fora del govern el nacionalisme basc. ‘Malgrat que a Madrid PP i PSOE es barallen tot el dia, estan d’acord en una cosa, esl uneix el no al País Basc’, ha argumentar el candidat nacionalista. Ibarretxe ha recordat que malgrat que CiU va ser la llist amés votada a Catalunya en les dues últimes eleccions i tot i això, no governa, i ha acusat els socialistes de segellar amb els socis del tripartit un pacte a correcuita ‘perquè la societat catalana no tingués temps per reaccionar’. Portant l’exemple al País Basc ha assegurat que López no serà lehendakari amb els vots del PNB, i ha advertit que el candidat del PP, Antonio Basagoiti, ja ha ofert els seus de forma pública.

D’altra banda, Ibarretxe també ha aprofitat la seva intervenció per demanar una vegada més el final d’ETA. Pel candidat del PNB, ‘quan Eta mata els nostres fills està atacant la ciutadania basca’, ‘i això també ho saben aquells que demanen el vot nul’, ha sentenciat, referint-se a l’esquerra abertzale radical. L’altre eix del discurs del candidat nacionalista s’ha centrat en explicar als assistents que ‘si ara el País Basc està preparat per afrontar la crsisi’ és gràcies a la gestió dels governs nacionalistes anteriors.

Urkullu, també en clau catalana

Publicitat

Durant el seu discurs, el president del PNB, Iñigo Urkullu, també ha advertit que la pretensió dels socialistes bascos és la mateixa que en el seu moment van tenir els catalans. ‘Faran igual que ha Catalunya, on van fer que la llista més votada, la d’Artur Mas no pogués governar’, ha assegurat Urkullu, que ha demanat, una vegada més, l’electorat que es mobilitzi per aconseguir que ‘en aquest país hi hagi un lehendakari i no un delegat del govern que funcionarà amb control remot’. El president dels nacionalistes bascos també ha denunciat la manipulació que al seu parer estan fent alguns mitjans amb les enquestes electorals i l’ha entroncat en la pretensió dels partits constitucionalistes de ‘desallotjar el PNB d’Ajuria Enea’. Segons Urkullu, ho fan ‘ocultant que amb el Parlament fet a la seva mida –gràcies a la llei de partits- ara és possible allò que no ho era en el passat’.

Mas: ‘Pot passar i em teniu a mi, que es guanyi i no es governi’

En la seva intervenció de suport a Ibarretxe, el president de CiU, Artur Mas, ha avisat al PNB que si a Catalunya es van entendre ERC i el PSC per governar a Euskadi ho faran també PSE-EE i PP si sumen. Mas ha assegurat que pot passar que un partit guanyi les eleccions i no governi i s’ha posat com exemple. També ha avisat que socialistes i populars si sumen governaran ja que ‘els hi queda un trofeu caça major i aquest es diu Euskadi i el poble basc’. El líder de CiU també ha llançat un altre advertència ‘al poble basc i és que no creguin al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Mas ha desitjat al PNB ‘que guanyin i governin’. ‘Pot passar i em teniu a mi, que es guanyi i no es governi’, ha advertit. ‘Us trobareu en aquesta setmana algunes persones de bon cor i bona voluntat que no s’ho creuen que un partit guanyi i no governi, i encara es creuran menys que guanyin el PSE i el PP’, ha dit. Així mateix, ha assegurat que això és possible.

En aquest sentit, ha posat com a exemple el cas català. ‘Quan feia campanya a Catalunya hi havia gent que deia que el tripartit no es faria mai més, ja que havia fracassat’, ha explicat. ‘Com s’ha d’entendre un partit independentista amb un partit com el PSC?’, ha preguntat. ‘I es van entendre en 48 hores’, ha contestat acte seguit. ‘I si es van entendre aquests, com no s’entendran dos partits com el PSE i PP que són sucursalistes i tenen el seu centre de decisió a Madrid’, ha assegurat Mas.

Els socialistes volen manar Euskadi des de Madrid com fan a Catalunya

Precisament en un altre acte divendres passat, Ibarretxe, va avisar novament que els socialistes volen manar Euskadi des de Madrid com fan a Catalunya i a Navarra. El president del PNB, Iñigo Urkullu, va remarcar llavors que ‘el canvi que promou el PSE-EE el farà el PP’. En la mateixa línia, Ibarretxe va assenyalar que sempre que han pogut el PSE i el PP han pactat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut