Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Ibarretxe: “és necessari establir un nou marc de relació entre Euskadi i l’Estat”

‘Es necessari establir un nou marc de relació entre Euskadi i l’Estat’, ha afirmat Juan José Ibarretxe en el seu discurs a Barcelona, ressaltant que ‘volem tenir més autogovern perquè volem tenir menys dependència a l’hora de prendre les nostres pròpies decisions’. ‘Hem d’arribar a un acord amb Espanya per als pròxims 20 anys’, ha dit. ‘Qui cregui que el problema basc és un problema de competències s’equivoca, estem davant la negociació amb un fons de poder polític’, ha destacat el lehendakari en el marc de la conferència organitzada per Sobirania i Progrés, el Cercle d’Estudis Sobiranistes i la Plataforma pel Dret de Decidir. ‘Hem sento com a casa meva i es un plaer estar a Catalunya a la que tant prop em sento’, ha dit Ibarretxe en català. L’acte s’ha tancat amb crits d’independència per part del nombrosíssim públic assistent.

Redacció 18/01/2008

Després de la salutació en català, Ibarretxe ha llegit els versos del poema Paraules de Pau de Miquel Martí Pol: ‘Parlo de pau en pau / des d’aquests temps que em toca / de viure i de sofrir, des de la meva altura / d’home senzill que creu que la pau és possible, / des de l’amor profund al poble i a la llengua / que m’han fet el que sóc i em serven i m’impulsen’. L’acte ha estat molt concorregut, amb més de 700 assistents entre els que s’hi comptabilitzaven dirigents polítics com l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, els convergents Felip Puig, Quico Homs i Oriol Pujol, i els d’Esquerra Joan Ridao, Joan Puig, Joan Tardà i Uriel Bertran.

Durant la conferència, el lehendakari ha preguntat al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ‘per què és possible negociar amb ETA unes qüestions que amb el lehendakari no poden ser debatudes?’. En aquest sentit, ha manifestat que li va traslladar a Zapatero ‘que no acceptaria que allò que va negociar fa uns mesos amb ETA es negui a negociar-ho amb el president legítim i democràtic de la societat basca’. Ibarretxe ha tornat a fer una defensa rotunda del dret a decidir de la societat basca i de la consulta del poble basc. Així mateix, ha assegurat que ‘l’existència d’ETA no pot impedir que fem el nostre camí i no pot ser utilitzat com una excusa per part del govern espanyol per no avançar’.

Després de criticar que el Congrés dels Diputats va donar un cop de porta al conegut com Pla Ibarretxe, una proposta que tenia la majoria del Parlament Basc, el lehendakari ha recordat allò que li va dir a la mateixa cambra baixa al president Zapatero: ‘Hem de poder decidir viure junts’. En aquest sentit, Ibarretxe ha apuntat que ‘el dret a decidir és la base d’una convivència moderna i democràtica’. ‘Aquest país no el pot construir el 51% contra el 49%, però aquest no pot impedir el projecte del 51%’, ha emfatitzat.

Respecte al procés de pau, ha declarat que Zapatero va tenir el seu suport i el segueix tenint. ‘Aquest ha estat un intent honest com també va ser Lizarra i ha merescut la pena’, ha afirmat Ibarretxe, qui ha assegurat que ha estat ETA qui ha trencat la treva. ‘La banda terrorista no només va trencar la treva sinó la capacitat de fer política a Batasuna’, ha declarat. ‘Volem un futur diferent, el poble basc a patit molt i avui més que mai ETA sobra, destorba i no ens representarà mai en cap negociació política’, ha dit.

‘La persona que tingui por al fracàs que es quedi a casa’, ha dit el lehendakari, moments abans d’assegurar que no té cap por al fracàs. ‘I si vaig dir a la societat que preguntaria així ho faré’, ha ressaltat el lehendakari. ‘A què es té por a la pregunta o a la resposta?’, ha preguntat. ‘Obrirem un nou cicle històric, no podem seguir mirant a ETA i a Madrid, ja que som nosaltres qui tenim la solució’, ha apuntat.

Ibarretxe ha exposat el seu full de ruta amb les dates concretes: oferta de pacte polític al govern espanyol per intentar buscar un acord (fins juny de 2008); ple del Parlament basc (juny de 2008); consulta a la societat basca (25 d’octubre de 2008); procés de negociació entre els partits (2008-2010) i ‘el resultat del procés de negociació se sotmetrà a referèndum a la segona meitat de l’any 2010’. ‘Un referèndum’ del que ha dit ‘que no era ilegal’. ‘Davant el no del govern espanyol a l’acord, a la negociació, a la consulta, jo dic tres sí rotunds’, ha explicat.