Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Ibarretxe demana poder decidir a Euskadi ‘tot el que sigui possible’

|

- Publicitat -

Ibarretxe ha fet un acte electoral al davant de l’arbre de Guernica, situat a la Casa de Juntes d’aquesta localitat biscaïna, símbol dels furs bascos i del seu autogovern. En aquest context, ha fet èmfasi en la importància que té l’autogovern per a Euskadi, però ha portat el seu discurs al terreny més pragmàtic, lluny de qualsevol sentimentalisme. En aquest context, ha apostat per incrementar l’autogovern per fer front a la crisi econòmica, ja que permet ‘fer una aposta per la política real’. ‘Autogovern és més benestar’, ha afegit.

El candidat del PNB ha ressaltat no és il·legítim que el centre de decisió estigui a Madrid, tal com plantegen PSE i PP, ha dit. Tot i això, ha recalcat que ‘seria dolent pel país, perquè no apropa Euskadi al desenvolupament’. ‘L’autogovern és capacitat de reforçar les institucions basques’, ha remarcat. ‘És el més important que té aquest país a més de la seva gent’, ha dit. ‘Per reforçar les institucions és fonamental l’autogovern’, ha ressaltat.

Publicitat

En el mateix lloc on el passat divendres el candidat del PSE-EE, Patxi López, es comprometia a actualitzar l’Estatut ‘amb el consens de tots’, Ibarretxe li ha preguntat si seria millor que abans de canviar el text estatutari ‘el complissin’. El candidat del PNB ha ressaltat que l’Estatut de Guernica ‘és una llei que no s’ha complert’. ‘El PP i PSOE no només han traït la paraula donada al poble basc, sinó que neguen que les matèries que falten es vagin a transferir’, ha criticat. ‘No seria millor que aquest país tingués la gestió de la Seguretat Social?’, ha preguntat.

En aquest sentit, Ibarretxe ha criticat el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per dir que mai es transferirà la Seguretat Social a Euskadi. ‘Jo vull aixecar la mà com a treballador i dir que tinc dret a que la meva pensió la gestionin les institucions basques perquè tinc més confiança en la seva gestió que en la de les institucions espanyoles’. ‘Per què vol canvis’ el PSE-EE? ‘Per rebaixar l’autogovern que l’Estatut de Guernica incorpora?’, ha preguntat. En aquest sentit, ha admès que ‘es necessiten més acords per augmentar l’autogovern’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut