Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Huguet: “si Espanya vol sortir en els rànquings europeus haurà d’incrementar les seves inversions en R+D a Catalunya”

El conseller d’Innovació, Universitats i Recerca, Josep Huguet, ha manifestat aquest dimecres que ‘si Espanya vol sortir en els rànquings europeus haurà d’apostar amb diners’ en R+D a Catalunya. Així s’ha mostrat confiat que el nou equip que s’ha nomenat a Madrid sigui ‘sensible a aquesta realitat i els diners vagin allà on hi hagi eficiència, perquè aquí no es parla de solidaritat’. ‘Els recursos de l’Estat s’han d’incrementar en el pròxims anys’, ha destacat. El president, José Montilla, i Huguet han rebut de mans dels copresidents del Comitè Permanent d’Experts del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació, Lluís Arola i Ramon Ollé, el document de base sobre aquest acord.

Redacció
Redacció 30/04/2008

‘Hi ha un material de referència pels pròxims 15 anys’, ha manifestat Huguet, qui ha afegit que qualsevol Govern, patronal, dirigent empresarial ha d’utilitzar aquest document com a base, nord i guia de les seves polítiques en l’àmbit de la innovació’.

Durant la seva compareixença, el conseller ha ressaltat que el document neix a partir d’un procés de participació en què han intervingut més de 600 persones, mitjançant entrevista a 100 agents clau del sistema de recerca i innovació català i 22 taules de debat. Així mateix, també han participat experts internacionals que varen fer recomanacions sobre les propostes inicials de treball.

En una nota de premsa, els copresidents han destacat que per fer de Catalunya ‘un país amb possibilitats cal assolir els nivells de progrés i benestar, i s’ha d’adoptar una visió compartida per tots els agents econòmics i socials que posi la recerca i la innovació en el centre de l’acció socioeconòmica’. De fet, els representants del comitè han afirmat que les claus per fer possible aquesta visió són ‘prioritzar el talent, posar la innovació tecnològica i ‘no tecnològica’ en la base de l’activitat productiva i de l’acció pública i generar i valoritzar coneixement punter, fent de la internacionalització i la socialització de la recerca i la innovació les claus transversals’.

Els experts també demanen alguns compromisos a tots els agents econòmics i socials, com ara reforçar la capacitat d’actuació d’agents del sistema. En aquest sentit, han destacat que Catalunya ha d’afrontar ‘una urgent i àmplia transformació de la governança del sistema de recerca i innovació, entesa aquesta com la capacitat de prendre les millors decisions per al conjunt del sistema, executar-les amb eficiència i eficàcia i tenir la capacitat d’aprenentatge i millora continuada’.

De fet, hi ha el compromís per incrementar la inversió en recerca i innovació. En concret, augmentar la inversió privada en R+D fins a 2.684 milions d’euros el 2010 i 4.185 milions d’euros el 2013; així com incrementar la inversió de la Generalitat en R+D fins a 1.154 milions d’euros el 2010 i 1.635 milions d’euros el 2013.

Huguet ha avançat que en els pròxims mesos ‘el Govern analitzarà en quins camps caldrà prioritzar els creixements de la inversió en R+D decidint quins són els cavalls guanyadors’.