Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Huguet: ‘Millor ser un condomini francès que una província espanyola castigada i menyspreada’

L’exconseller d’Indústria, Josep Huguet, aposta per una Catalunya depenent de França com a pas previ a la independència. Aquesta és la tesi que Huguet ha publicat aquest divendres en un article del diari Avui, on apunta que ‘la via espanyola és un cul de sac’. El polític republicà creu que l’opció francesa és la millor abans de seguir com ‘una província castigada, menyspreada i espoliada d’Espanya’ alhora que opina que França podria estar interessada en tenir nous territoris sota la seva zona d’influència, a l’estil del que pronostica que passarà amb Valònia, amb l’afegitó que Catalunya, afirma, ‘no viu del subsidi’. L’exconseller d’Innovació, Universitats i Empresa titlla també Solidaritat Catalana i Reagrupament com a ‘somnis d’una nit d’estiu’ que s’han cregut la ‘independència exprés’ que han acabat amb ‘fracàs’.

Redacció
Redacció 29/01/2011

França pot tornar a ser una oportunitat. Així ho veu Josep Huguet, que creu que després de la sentència del Tribunal Constitucional, l’espoli permanent d’Espanya envers Catalunya i la inviable proposta d’Artur Mas sobre el concert econòmic, no hi ha cap altra opció que acostar-se a la independència de Catalunya mitjançant el país veí. En l’article ‘La via carolíngia’ Huguet planteja la possibilitat que Catalunya esdevingués un ‘condomini’ de l’eix franco-alemany, un fet que seria més positiu a ‘curt termini’ que no pas ser una província d’Espanya.

Catalunya: La salvació de França

El republicà repassa també els problemes que té França, conscient de les debilitats en el marc europeu i internacional i del retrocés que pateix la llengua francesa, fet que obre les portes a la seva voluntat per acollir reforços com seria el cas de Catalunya. En aquest sentit, Huguet posa com a exemple el cas belga, i no descarta que Valonia es converteixi en un ‘estat lliure associat a França’. El polític d’ERC afirma també que si fa uns anys el mal menor era Espanya, ara aquest mal ha passat a ser França.