Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Huguet i Portabella replicaran les esmenes a la totalitat a la Conferència Nacional i Tardà i Llansana les parcials

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i el cap de files d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, seran els encarregats aquest dissabte de replicar les esmenes a la totalitat que s’hauran de debatre a la Conferència Nacional d’ERC, segons la previsió actual de la direcció del partit. El primer replicarà la del corrent Reagrupament.cat (RCat), liderat per Joan Carretero, i el segon la del militant de l’Eixample barceloní Roger Mallola. Joan Tardà i Marina Llansana replicaran les esmenes parcials, on s’inclouen les d’Esquerra Independentista (EI), tot i que no es descarta que altres dirigents també puguin intervenir en el debat. Joan Puigcercós i Josep-Lluís Carod-Rovira obriran i tancaran, respectivament, mentre Joan Ridao serà l’encarregat de defensa la ponència de la direcció, amb la incorporació de més de 400 esmenes.

Redacció
Redacció 19/10/2007

El secretari general d’ERC, Joan Puigcercós, obrirà a les deu del matí la Conferència Nacional, que se celebra al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, posteriorment es farà l’elecció de la Mesa. La direcció en farà una proposta, que s’haurà de votar. La voluntat és proposar un perfil de consens, que no provoqui dificultats. Una de les possibilitats és que pugui presidir la Mesa l’exeurodiputat Bernat Joan.

Posteriorment, hi haurà la conferència inaugural a càrrec del conseller de Justícia, Treball i Seguretat Social del govern basc, Joseba Azkarraga, amb presentació de Carod-Rovira. Al llarg del matí se celebraran diferents taules rodones, que versaran sobre la internacionalització de l’economia catalana; la cohesió social i la immigració; l’espai català de comunicació i la projecció internacional de Catalunya.

La ponència que defensarà la direcció del partit va ser presentada formalment aquest dijous per Joan Ridao, que sortirà a escena a les quatre de la tarda per defensar-la. Serà el tret de sortida del debat i votació, i on es mesuraran les forces la direcció i els corrents crítics, sobretot amb el debat de l’esmena a la totalitat de Reagrupament.cat. Aquesta esmena serà defensada per un dels seus redactors, Albert Pereira, i la previsió de la direcció és que sigui replicada pel conseller Josep Huguet. L’altra previsió també és que Jordi Portabella repliqui l’esmena a la totalitat del militant de l’Eixample de Barcelona Roger Mallola.

Entre les esmenes parcials que encara resten vives, una vintena, hi ha les d’Esquerra Independentista (EI), corrent liderat per Uriel Bertran. La previsió és que, per replicar aquestes esmenes parcials, intervinguin dirigents com Joan Tardà i Marina Llansana, sense descartar que altres dirigents també puguin perdre la paraula.

En el debat d’esmenes s’hauran de debatre i votar, entre d’altres, aspectes com si s’ha de renegociar el pacte d’Entesa amb el PSC i ICV-EUiA, o bé si hi ha d’haver separacions entre els càrrecs al partit i els càrrecs al Govern. Un cop acabin el debat i les votacions, la cloenda anirà a càrrec del president del partit, Josep-Lluís Carod-Rovira.

Entre els actes previs a la Conferència Nacional destaca la presentació d’un manifest per part d’alcaldes dels republicans, que porta per títol ‘Per una Esquerra forta. Unitat i responsabilitat’.