Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Huguet afirma que el Pacte per la Innovació permetrà sortir abans de la crisi

|

- Publicitat -

Huguet, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha defensat la fusió de les agències que donaven suport a les empreses en una de sola i que ara cal fer el mateix amb les relacionades amb la ciència i ha precisat que cal ‘modificar els sistemes de govern de la recerca’. ‘El pacte per la innovació és un instrument que si no l’haguéssim fet l’hauríem de fer. El pacte no té uns resultats a curt termini. Pensi que a Finlàndia es va començar a veure resultats al cap de deu anys. Gràcies als acords que hem pres moltes empreses podran obrir noves línies de producte i de servei, de forma que quan acabi la crisi, Catalunya surti per la banda alta de la llista, ho notarà amb més llocs de treball, de més qualitat, millors serveis públics’ ha assegurat Huguet.

Huguet ha dit del pacte que és encara més necessari ara que hi ha aquesta crisi, que les universitats són claus en aquest projecte i que a les empreses se’ls demana un aport de dos terços de la inversió. Huguet ha afegit que és molt important que les multinacionals tinguin a Catalunya centres de recerca a part de les plantes productives i que estan estimulant a empreses més petites a unir-se per participar en projectes d’R+D que soles no podrien afrontar. Huguet ha dit que mantindrà l’increment de dotació econòmica a la innovació a costa de partides que afecten el seu departament, sense especificar quines.

Publicitat

Respecte dels expedients de regulació ha dit que està coordinat amb la consellera Serna i que el seu paper és donar suport a aquestes empreses respecte la innovació. ‘En la mesura que aquestes empreses (referint-se a Nissan, Pirelli) facin un pla industrial transparent, seguiran rebent el nostre suport’, ha explicat Huguet. Huguet ha volgut transmetre un missatge a Nissan i Pirelli tot dient que el Govern serà curós ‘perquè no s’aprofitin les circumstàncies per anar més enllà del que sigui raonable i justificable’. Huguet ha afirmat que mantenen activada la Taula de l’automoció i que la seguiran impulsant ajudant a diversificar a la indústria auxiliar, que no hagi de dependre només d’un sol sector i ajudant en la seva internacionalització.

Huguet ha volgut inscriure el seu recent viatge a la Xina en les actuacions per preparar el terreny per a l’arribada, a mitjà termini, d’una empresa automobilística o una de química xinesa, i també per fomentar Catalunya com a destinació turísitica. Precisament sobre el turisme, Huguet ha dit que Catalunya encara no ha tocat sostre, però que per créixer no pot aspirar a fer-ho en temporada alta, sinó que cal desestacionalitzar i desconcentrar, i ha reconegut que Barcelona està una mica saturada. Huguet ha reclamat que les ambaixades es modernitzin i que facilitin l’entrada de turistes i empresaris, i ha afirmat que, tot i que les dades no són definitives, es podria arribar a una situació en què la baixada del nombre de turistes a causa de la crisi no sigui tan espectacular com es podria pensar.

Respecte de l’incompliment de les inversions pressupostades per l’estat espanyol a Catalunya de 500 milions d’euros, Huguet ha dit que no li preocupava perquè la disposició addicional tercera de l’Estatut ja ho preveu i estipula els mecanismes de resolució i ha aprofitat per posar en dubte la legitimitat del Tribunal Constitucional a causa de la seva politització, ja que considera que és ‘art i part’ en el litigi sobre l’Estatut i ha pronosticat que la sentència sobre aquesta llei orgànica ‘segurament serà una lectura interpretativa en què es posaran limitacions als pilars bàsics’ i caldrà veure, ha afegit, si són asfixiants i caldrà debatre com se superen. Huguet ha dit que després d’aquesta sentència es tanca el procés de reforma autonòmica i que el que vindrà després ‘no sé què serà, però serà una altra cosa’, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut