Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Horta recorda els bombers morts en l’incendi amb una ofrena floral i un minut de silenci

Una trentena de veïns d’Horta de Sant Joan (Terra Alta) han assistit a l’acte convocat per l’Ajuntament en record als cinc efectius del GRAF Lleida que van morir fa un any en l’incendi que va afectar el municipi. L’acte s’ha fet al Mirador dels Ports, al monument que el consistori va ubicar per homenatjar els cinc bombers, i ha consistit en una ofrena floral i un minut de silenci. A la mateixa hora, han sonat les sirenes dels parcs de Bombers d’arreu de Catalunya, també en record als bombers. L’alcalde d’Horta, Àngel Ferràs, i el conseller d’Interior, Joan Saura, han lliurat les flors, acompanyats pel secretari general del Departament, Joan Boada, i el delegat del Govern a l’Ebre, Lluís Salvadó.

Redacció
Redacció 22/07/2010

Poc abans de les quatre de la tarda, hora en què el 21 de juliol del 2009 passat van morir els bombers, alguns veïns d’Horta s’han anat aproximant al Mirador, per homenatjar els cinc homes que van perdre la vida treballant en l’extinció d’un foc que va amenaçar el municipi. D’altres veïns, en canvi, han anat portant flors fins al monument al llarg del matí. Ha estat un acte senzill, respectuós i emotiu, en el qual han participat bombers, mossos d’esquadra, autoritats locals i veïns.

Amb una vista excepcional dels Ports, els assistents han fet un minut de silenci al voltant del monument i, posteriorment, l’alcalde d’Horta i el conseller Saura hi han deixat dos rams de flors. Acompanyats pel delegat del Govern i el secretari general d’Interior, Saura i Ferràs han recordat les circumstàncies viscudes ara fa un any, quan la garbinada ‘bufava amb la mateixa intensitat’ que aquest dimecres, i han desitjat que un succés com aquell ‘no es repeteixi mai més’. L’alcalde del municipi ha manifestat que l’acte d’homenatge ha estat emotiu perquè ‘et venen tots els records del que va passar fa un any i no són gens agradables’. Segons Ferràs, aquest any ‘no ha estat gaire positiu’ ja que amb les declaracions a la comissió d’investigació del Parlament i al jutjat de Gandesa ‘ho he reviscut tot’. Pel que fa a les seves crítiques als comandaments de l’operatiu d’extinció del foc, Ferràs ha reiterat que ‘no vol buscar culpables’, sinó ‘només conèixer la veritat’.

L’alcalde també ha explicat que l’Ajuntament va convocar aquest acte d’homenatge ‘per a la gent del municipi i els familiars dels bombers’. Finalment, també hi ha participat Saura i Boada. Abans de l’acte d’homenatge al Mirador, el conseller i el secretari general han visitat el parc de Bombers d’Horta, a on també s’ha desplaçat el pare de Pau Costa, un dels bombers morts en l’incendi.