Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Homs reclama el suport d’ERC al Govern més enllà del pacte fiscal

El portaveu del Govern, Francesc Homs ha convidat aquest dimarts Esquerra a apropar-se a les tesis de l’executiu català i ajudar-lo més enllà del suport ja manifestat a la reclamació d’un pacte fiscal. El portaveu s’ha dirigit a la nova direcció d’ERC, després de la reunió setmanal del Govern, recordant-los que per estar al costat de l’executiu no n’hi ha prou amb mostrar adhesió a una proposta que, tot i ser cabdal, no és l’única. Homs, que no ha descartat que en l’estratègia del Govern hi acabi entrant plantejar una consulta per demostrar el suport dels catalans al nou model econòmic, ha considerat també que el resultat de les eleccions del 20N determinaran l’estratègia de negociació.

Redacció
Redacció 27/09/2011
Tot i això, Homs ha estat molt clar en recordar a ERC que ‘només d’aquesta entesa pel pacte fiscal no podríem viure’. L’aprovació dels pressupostos del 2012, el paquel de lleis òmnibus, mesures econòmiques i d’ajust com les que es vénen prenent o reformes per fomentar l’economia productiva, són també elements que el Govern considera importants i que, segons Homs, són essencials per ajudar en la seva estratègia. ‘En tot això també s’hi ha de ser’, ha advertit el portaveu a Esquerra. 
 
Francesc Homs ha explicat també que en el calendari de l’executiu per negociar el pacte fiscal passa, en primer lloc, per deixar passar les eleccions generals. I és que pel portaveu, el resultat del 20N ‘condiciona i marca’ l’estratègia futura de negociació. 
 
A partir d’aquesta teoria, Homs ha explicat que el Govern ‘no descarta’ cap iniciativa que pugui ajudar en aquesta negociació, inclosa una consulta als ciutadans per demostrar així el grau d’adhesió dels catalans a la proposta de pacte fiscal. ‘Actuacions com aquesta tenen, a més, un valor essencialment democràtic’, ha defensat el portaveu. 
 
Estratègies a part, el portaveu del Govern s’ha mostrat partidari de reforçar el suport al nou model econòmic dins les fronteres de Catalunya, per poder així reclamar amb més potència la proposta amb independència de si algun partit aconsegueix la majoria absoluta en aquestes properes eleccions generals. ‘Si podem aconseguir consensos molt amplis a Catalunya, si això madura en els propers mesos més enllà de 20N, si tothom es fa seva la iniciativa i no es reconeix l”autoria, i si això acaba sent transversal, es veurà la força de la que disposem’, ha conclòs Homs, tot argumentant que ‘la força interior que tinguem a Catalunya anirà lligada a la possibilitat d’èxit més enllà de resultat electoral’.