Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Història de combat (Afers)

|

- Publicitat -

Història de combat

Publicitat

Autor: Josep Termes i Ardèvol
Editorial: Afers
Col·lecció: Recerca i pensament, 35
Pàgines: 400
Any d’edició: 2007

RESSENYA

Història de combat recull treballs dispersos de l’historiador Josep Termes fets al llarg de més de quaranta anys: des del primer, un esbós del moviment obrer dels anys vint, escrit per a una revista clandestina, fins al darrer, el pròleg a un llibre sobre Palestra. En el conjunt de treballs predomina la història política i la de l’obrerisme, la de la vertebració d’una esquerra catalana i la de l’anarcosindicalisme, així com també la discussió sobre què va ser el catalanisme i com va articular-se durant els segles XIX i XX.

D’alguna manera, com diu l’autor a la presentació, pot ser vist com la història de dos perdedors, per bé que en realitat és la descripció de la resistència del poble enfront de les classes i el poder dominants. Tota la història que ha bastit Termes, o que ha ajudat a construir, és això, un esforç per posar en relleu el poble de Catalunya com a agent històric, la seva articulació i les seves activitats. Aquest llibre és, doncs, un aplec d’assaigs de síntesi i divulgació, de pròlegs de llibres, de participacions en col·loquis i seminaris, de transcripcions d’alguna conferència i, finalment, d’entrevistes periodístiques que encara avui són particularment significatives. Al mateix temps, Història de combat representa la culminació del compromís historiogràfic de Josep Termes amb la història de Catalunya.

Josep Termes i Ardèvol ha estat catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat Pompeu Fabra. És autor, entre d’altres, dels llibres Els fets de la Fatarella del gener de 1937 (2005) i La catalanitat obrera. La República catalana, l’Estatut de 1932 i el Moviment Obrer (2007), publicats per l’Editorial Afers. L’any 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2006 va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Compra’l a Llibres.cat

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió