Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Joan Herrera demana a Bono que expliqui perquè col·locarà una placa en honor a una monja al Congrés

El portaveu d’ICV al Congrés dels Diputats, Joan Herrera, ha enviat una carta al president de la cambra baixa, José Bono, on li expressa la seva disconformitat per la decisió de la Mesa de col·locar en un dels edificis del Congrés una placa en record de la monja madrilenya Santa Maravillas de Jesús, que va néixer el 1891 al número 36 de la Carrera de San Jerónimo, on ara es troben les instal·lacions del Congrés. A la carta, Herrera qualifica la decisió ‘d’arbitrària, discriminatòria i sense sentit’. La monja va ser ajusticiada durant la Guerra Civil per la seva complicitat amb el franquisme i Joan Pau II la va beatificar el 2003 a la Plaza de Colón de Madrid.

Cal recordar que Herrera ja va sol·licitar el juny passat a Bono que retirés els quadres dels presidents franquistes de les Corts, amb la corresponent negativa del socialista manxec.

Redacció
Redacció 14/11/2008

La decisió de situar una placa al Congrés en honor a la monja va ser adoptada el 4 de novembre per la Mesa, on ICV no hi té representació, a instàncies del vicepresident tercer del Congrés i diputat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz. En la carta que ha enviat a Bono, Herrera mostra la seva ‘oposició rotunda’ a la instal·lació de la placa d’una monja que va ser beatificada en un procés ‘parcial i esbiaixat ideològicament’ que ‘ara resulta avalat pel Congrés, que representa a tots els ciutadans’.

‘Lamentem que en temes tan sensibles s’adopti una decisió arbitrària, discriminatòria i sense sentit que vulnera un cop més el principi de laïcitat de l’Estat’ i ‘a més entra en clara contradicció amb la paralització de l’obertura de les fosses de la Guerra Civil per part de l’Audiència Nacional’. ‘Perquè no podem obrir fosses i sí penjar plaques?’, pregunta Herrera.

El portaveu d’ICV també demana a Bono que exposi els detalls de l’acord, perquè segons la seva formació cap dels grups parlamentaris l’assumeixen tot i que hi van votar a favor el passat 4 de novembre. Segons Herrera, ‘accions com aquesta representen una ofensa per les altres milers de persones que també van patir i van ser víctimes de persecució franquista’ i que ‘segueixen esperant el seu reconeixement’. Per aquest motiu, en la carta insta a Bono a ‘acabar amb aquest tipus d’actituds impròpies d’una institució com la que presideix’.

Quadres franquistes al Congrés

D’altra banda, al mes de juny Herrera ja va sol·licitar en una altra carta a José Bono que retirés una sèrie de quadres que es troben al Palau del Congrés dels Diputats i que retraten presidents de les Corts franquistes com Esteban Bilbao, Antonio Iturmendi i Alejandro Rodríguez Valcárcel.