Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Herrera creu que “el PSC no pot representar el catalanisme d’esquerres al Congrés”

El portaveu d’ICV al Congrés i futur candidat ecosocialista a les pròximes eleccions espanyoles, Joan Herrera, ha assegurat en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies que ‘aspirem a representar millor el catalanisme d’esquerres. Un catalanisme que no pot representar el PSC perquè al Congrés no té veu i vota sempre el mateix que el PSOE’. És una de les idees centrals amb què els ecosocialistes aborden la pròxima legislatura, en clau d’aliances a la cambra baixa del parlament espanyol. Herrera també ha afirmat que és difícil fer un front comú amb les formacions que governen a Catalunya perquè ‘ningú té el patrimoni de la defensa de Catalunya’. En aquest sentit, ha dit que una entesa permanent amb CiU no és viable perquè la federació ‘representa quelcom molt diferent al que representem nosaltres’ tot i que, en ‘moments concrets’, hi ha ‘reivindicacions nacionals conjuntes’.

Redacció
Redacció 01/10/2007

Joan Herrera ha assegurat que, amb vista a la propera legislatura, ‘a l’hora de desenvolupar l’Estatut, hi ha d’haver marcs unitaris d’exigència però amb accents diferents’. En aquest sentit, ha posat com a exemple que ‘per a CiU, invertir a Catalunya és molta més Alta Velocitat i, per a nosaltres, són molts més trens de rodalia’. I ha lamentat que ‘tothom fa apel·lacions a la unitat però hi ha curses per veure qui treu un cap d’avantatge a l’hora de fer un titular més fort’.

Pel que fa al PSC, ha afirmat que encara que els socialistes catalans tinguessin grup propi al Congrés, seria difícil fer un front comú conjuntament amb ERC perquè ‘continuaria tenint un accent diferent’. I ha afegit que ‘no crec que estiguem en l’escenari en què el PSC pugui tenir grup propi. Tant de bo, per Catalunya, però no ho crec’.

Joan Herrera també ha assegurat que, en connexió amb la ministra d’Habitatge, Carme Chacón, ‘estem intrepretant molt bé el que està passant. Tot el que fa el PSOE en aquest últim tram de legislatura, ho fa en clau més electoralista que per transformar la realitat social’. I, concretament, sobre el Pla d’accés a l’habitatge que van anunciar conjuntament la ministra i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit que ‘són insuficients i arriben tard’. A més, ha afirmat que ‘està anunciant mesures que ella va votar en contra quan nosaltres les posàvem sobre la taula. Portem tres anys de legislatura i ara es desperten’.

El candidat d’IC-V ha reivindicat el paper del seu partit en les relacions amb el PSOE tot assegurant que ‘un Zapatero que té les mans lliures acostuma a fallar, a equivocar-se. O bé perquè pacta amb la dreta, i les polítiques fiscals en són un clar exemple, o bé perquè no fa prou cas del compliment de l’Estatut. Quan millor ha actuat el president espanyol i líder del PSOE és quan ha pactat amb l’esquerra’.