Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Herrera assegura que Chacón “no dirà no a Bono com a president del Congrés”

El portaveu d’ICV i cap de llista a les espanyoles, Joan Herrera, ha assegurat que ‘amb l’opció de Carme Chacón (PSC) hi haurà una actitud ‘fan’ en vers Zapatero, que no barrarà el pas a Josep Antoni Duran i Lleida (CiU), que no dirà que no a José Bono (PSOE) com a president del Congrés i ni tampoc a les temptacions cap al centre, i a vegades cap a la dreta, de Zapatero. ‘Els millors resultats dels govern Zapatero han estat quan ha pactat amb l’esquerra i els pitjors quan ho ha fet amb la dreta’, ha explicat. Iniciativa vol presentar-se a les eleccions espanyoles del 9 de març com a l’únic projecte catalanista i d’esquerres que pot parar la dreta i evitar que aquesta pacti amb el PSOE. Així mateix, ha dit, un bon resultat d’ICV faria que tingués una major influència en la pròxima legislatura en el govern espanyol.

Redacció
Redacció 04/01/2008

Herrera ha repassat les lleis aprovades aquesta legislatura, en què els socialistes en algunes ocasiones han pactat amb ICV i en altres amb CiU. ‘Amb Convergència i Unió pacten les lleis econòmiques de privilegis i amb Iniciativa les lleis socials, les conquestes de la legislatura’, ha manifestat el candidat ecosocialista. Ha citat la Llei de Dependència, els matrimonis homosexuals i la Llei de la Memòria Històrica. En aquest sentit, ha declarat que el més rellevant dels comicis és determinar ‘qui influeix més, si un conservador com Duran i Lleida o les polítiques d’esquerra i catalanistes d’ICV’.

Així mateix, ha declarat que en la pròxima legislatura el PSOE haurà de decidir amb qui vol pactar. En aquest context, ha explicat que la seva intenció es aconseguir la major representació possible a les pròximes eleccions, ja que ‘seran els ciutadans els que diran quins han de ser els pactes’. ‘No està tancat l’escenari de pactes perquè la gent ha d’anar a votar i Zapatero no ha tancat cap porta’, ha sentenciat, al temps que s’ha mostrat segur de la victòria del PSOE.

Herrera ha fet referència a les declaracions del president Zapatero en les que va manifestar que deixava la porta oberta a pactar amb CiU i PNB. El dirigent d’Iniciativa s’ha mostrat content ja que ara, ha dit, ‘una persona ecologista, d’esquerres i catalanista sap que no li pot donar un xec en blanc’ a l’actual president espanyol.

Entre els reptes de la pròxima legislatura ha citat ‘l’equitat i la justícia, el repte ambiental en l’estat que incompleix més el protocol de Kyoto i l’estat plurinacional’. Per això, Herrera ha promès fermesa, exigència i una actitud constructiva amb Zapatero. ‘No ens val una actitud d’esquerres catalanista com la de Carme Chacón’, ha declarat. ‘L’actitud exigent serà amb el nou model de finançament, en matèria de drets com l’avortament, en polítiques socials i ambientals i amb un canvi radical del model d’infraestructures’, ha apuntat.