Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Heribert Barrera: “Esquerra hauria de canviar d’estratègia” i “renovar la seva cúpula”

L’exsecretari general d’ERC i expresident del Parlament, Heribert Barrera, creu que Catalunya passa pels pitjors moments polítics des de la Transició perquè té ‘menys esperances ara que mai’. Per a Barrera, els polítics, i entre d’ells ERC, ‘poden i han de fer alguna cosa’ davant d’aquesta situació. En el cas dels republicans, Barrera ha explicat que ERC hauria de fer un canvi d’estratègia que hauria d’anar lligat a un canvi en la direcció del partit, i ha demanat al partit que actuï ‘sense falsos optimismes’ i anant a ‘l’arrel del problema’ de Catalunya: la relació amb l’estat espanyol.

Redacció
Redacció 21/08/2007

Per Barrera, de 90 anys, Catalunya passa pel seu pitjor moment polític des de la Transició. ‘En els anys de la Transició i en els següents confiaven molt, pensàvem que moltes coses avançarien -ha justificat Barrera- però ara actualment em sembla que les esperances fonamentades són molt més reduïdes’. Segons l’exdirigent republicà, la situació ha empitjorat en molts aspectes però ‘no per culpa de ningú ni dels polítics’, sinó per canvis demogràfics i socials i pels ‘progressos de l’estat espanyol, que ens han situat en més inferioritat que abans. Per tot això -ha conclòs Barrera-, tenim menys esperances ara que mai’.

Barrera ha subratllat que, davant d’aquesta situació de desencís social, ‘els polítics i els partits, i per tant ERC, poden i han de fer alguna cosa’, tot i que ha reconegut que segurament els polítics per si sols ‘no poden resoldre el problema, que segurament té una magnitud massa gran’.

L’expresident del Parlament no ha volgut fer moltes declaracions sobre el seu expartit, després de les entrevistes que han publicat en els últims dies diversos mitjans i en les quals Barrera es mostrava molt crític amb l’actual situació d’ERC. L’exdirigent republicà sí ha comentat que, davant aquesta ‘manca d’esperances’, ERC hauria de ‘prendre consciència, actuar sense falsos optimismes i intentar anar a l’arrel dels problemes, que és el marc de relacions entre Catalunya i Espanya’.

A més, Barrera ha insistit en la necessitat que ERC renovi la seva cúpula, tot assegurant que ‘per fer creïble un canvi d’estratègia convé sempre associar-lo a un canvi de persones, cosa que no vol dir condemnar ningú a l’ostracisme ni fer-li retrets’. Barrera ha eludit citar noms de possibles substituts per als actuals dirigents d’ERC, però ha subratllat que ‘en tota col·lectivitat humana acostuma a haver-hi gent que no ha pogut encara demostrar les seves capacitats però si se’l dona una responsabilitat pot assumir-la’.

L’esperit dels anys 30

Barrera ha fet aquestes declaracions en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a Prada de Conflent, on ha participat en una xerrada sobre l’exili republicà. L’expresident del Parlament ha estat acompanyat per un altre exdirigent històric d’ERC, Víctor Torres, qui ha coincidit amb Barrera en assenyalar que ‘les esperances de la Transició s’han complert a mitges’.

Per Torres, ‘després de 75 anys buscant la Catalunya plena el país té avui un cert desencís’. Torres ha fet una crida a ‘l’esperit dels anys 30’ i ha reclamat la unitat dels diputats catalans a Madrid, tot demanant-los que donin una nova il·lusió al poble català.