Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Heribert Barrera creu que el PSC busca “afavorir l’eutanàsia” per Catalunya i crida a l’abstenció perquè sigui un “revulsiu”

L’expresident del Parlament Heribert Barrera ha assegurat aquest dimarts que la posició del PSC és ‘afavorir l’eutanàsia’ per a Catalunya i que ‘Catalunya com a poble desaparegui’. Barrera ho ha dit durant un diàleg que ha mantingut amb l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol organitzat pel Club d’Opinió Arnau de Vilanova al Petit Palau de la Música. Barrera ha cridat a l’abstenció o el vot en blanc a les generals per buscar que hi hagi un ‘revulsiu’ entre els partits catalans. Una qüestió a la qual no s’ha mostrat d’acord l’expresident Pujol, que creu que el malestar s’ha de canalitzar a través de les urnes.

Redacció
Redacció 05/12/2007

Barrera considera que l’objectiu del PSC per a Catalunya és que aquesta sigui ‘una CCAA més, com la Rioja’, amb ‘la llengua i la nació desaparegudes’. De fet, creu que la línia dels polítics espanyols és ‘arribar a l’assimilació’, una afirmació a la qual Pujol ha respost amb un ‘segur’. Barrera creu que, pels socialistes, la desaparició de la llengua és ‘un accident sense importància’.

L’expresident del Parlament i exdirigent d’ERC, que ha dit fer-se el retret d’haver deixat la direcció del partit en el moment que ho va fer i ‘no haver aguantat’, ha fet un diagnòstic pessimista de la situació actual a Catalunya. ‘Un pessimisme molt arrelat’ en la societat, segons Barrera, que fa que els catalanistes surtin al carrer perquè ‘veuen més perillós que mai el futur’. Heribert Barrera creu que si d’aquí a deu o quinze anys es fes un referèndum d’independència, ‘segur que el perdem’.

 L’expresident del Parlament ha dit que ‘a cada nova elecció hi ha una massa de nous votants que no signifiquen aportació al catalanisme’. Per això, ha apostat per una ‘acció molt ràpida’. Barrera ha demanat ‘coratge i gosadia’ i ‘unitat entre els catalanistes’, fet que ‘falla últimament’. A més, creu que ‘no hi ha res a fer la pedagogia amb Madrid’, tot dient a Pujol que en aquest aspecte ha fracassat.

‘Moralment en estat de guerra amb l’estat espanyol’

‘No hi ha una altra sortida que oposar-nos fermament amb Madrid’, ha dit, tot rebutjant el ‘peix al cove’. Barrera considera que el nacionalisme ha de fer com a ‘primera acció ràpida’ és ‘considerar que s’està moralment en estat de guerra amb l’estat espanyol i no avenir-se a cap ajuda a la governabilitat ni participació en el govern’, ja que ‘això només fa que aflebir-nos’. Per Barrera, si això fa ‘que s’uneixin PP i PSOE contra nosaltres, aquesta pot ser la reacció que necessitem per fer reaccionar al poble’. Barrera també ha apostat per ‘aprendre d’Ibarretxe’.

Pujol ha defensat l’ajuda a la governabilitat que va fer durant la seva etapa de govern i ha recordat que el catalanisme durant la segona república també ho va fer.

Amb l’objectiu de buscar una ‘reacció’ i una ‘reflexió’ de la classe política, sobretot del catalanisme, Barrera creu que una de les maneres seria ‘que l’abstenció i els vots en blanc’ a les eleccions generals ‘fossin la majoria’. ‘Aleshores potser els partits polítics reflexionarien de debò’, ha dit. Barrera ha dit interessar-li ‘molt més que les eleccions surtin malament, i que els partits catalans reaccionin’. ‘La classe política necessita un revulsiu més, i una abstenció seria un revulsiu’, ha dit.

L’expresident Pujol, que s’ha mostrat un punt ‘més optimista’ que Barrera, sí ha apuntat ‘preocupació’. Pujol ha dit no participar d’aquesta última reflexió de l’expresident del Parlament i creu que el malestar s’ha de canalitzar a través de la participació a les urnes. Per Pujol, Catalunya ha de ser ‘forta’ també ‘electoralment’. Pujol ha recordat que ‘sense partits no hi ha vida política i sense polítics no hi ha institucions’. A més, ha afirmat que ‘un país sense polítics està mort’.

Pujol ha afegit que ‘tot l’efecte positiu’ de la manifestació de dissabte pot quedar ‘esborrat’ segons quin sigui el resultat de les eleccions generals, sobretot si els resultats ‘contradiuen’ el sentit de la protesta. Pujol també ha alertat que la relació entre Catalunya i l’estat espanyol està en una situació ‘pitjor que mai’, amb ‘un enfrontament molt radical’.