Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Hereu guanya les primàries i serà el rival de Trias

Els militants i simpatitzants del PSC s’han pronunciat, i finalment serà Jordi Hereu qui s’enfrontarà amb Xavier Trias per l’alcaldia de Barcelona les eleccions municipals del proper 22 de maig. Després d’unes votacions internes amb una participació discreta, de prop del 30% de militants i simpatitzants, l’actual alcalde s’ha aconseguit ratificar després que l’exalcaldessa de Mollet del Vallès, Montserrat Tura, el reptés a unes primàries després d’una legislatura plena de despropòsits. L’actual alcalde ha aconseguit 2.484 vots, enfront dels 1.669 que s’han decantat per Tura. Amb la tria d’Hereu, els socialistes esperen tancar la crisi de successió al si del partit, després que els darrers mesos les polítiques municipals al capdavant del consistori l’hagin deslegitimat, amb enquestes que pronostiquen per l’actual grup majoritari a l’Ajuntament una davallada de vots fins la tercera posició a les municipals.

Redacció
Redacció 19/02/2011

Amb les votacions d’aquest dissabte s’ha tancat un crispat procés electoral amb quinze dies de campanya, caracteritzada per l’enfrontament entre companys de partit i les acusacions a la federació de Barcelona de manca de neutralitat. Hereu s’ha imposat amb el 59,53% dels vots, enfront de Tura, amb el 40%. La participació ha estat, de mitjana, del 34,81%, tot i que, en el cas dels militants, ha superat el 63%, mentre que en els simpatitzants ha estat del 23,55%.

Cronologia d’una guerra al PSC

Cal recordar que Tura va forçar les primàries quan a principis de gener va anunciar que volia ser candidata dels socialistes catalans a l’alcaldia de Barcelona. Immediatament després, Hereu feia una compareixença de premsa en la qual deixava clar que no llençava la tovallola i que acceptava el repte d’enfrontar-se en unes primàries amb l’exconsellera.

Durant la campanya, Tura va acusar la federació de Barcelona de fer campanya a favor d’Hereu, un fet que l’alcalde de Barcelona va qualificar ‘d’insultant’. I Tura va desqualificar Hereu quan aquest es va erigir com l’únic garant de la unitat després de les primàries. Una afirmació que l’alcalde va fer en una carta dirigida a militants i simpatitzants i que va acabar matisant.

Tot i aquestes discrepàncies, els dos candidats han mantingut un to de campanya de guant blanc. Així ha estat, per exemple, en els quatre cara a cara que han celebrat, on en pocs moments hi ha hagut picabaralla. Les diferències s’han trobat sobretot en les formes de lideratge i de concepció de la política i no tant en el model polític i el model de ciutat que defensen. De fet, ells mateixos han constatat que, en alguns temes, tenen discrepàncies de ‘matís’.

Hereu reclama ‘unitat sincera de tots els socialistes’ per ‘fer fort el PSC’

En conèixer-se els resultats de l’escrutini que el proclamaven guanyador, l’alcalde de Barcelona i flamant candidat del PSC a la reelecció, Jordi Hereu, ha volgut donar un clar missatge d’unitat ferma i ‘sincera’ als militants i simpatitzants socialistes. Hereu ha fet una crida a oblidar les divisions entre partidaris de la seva candidatura i de la de l’exconsellera Montserrat Tura animant-los a tots a ‘fer més fort el projecte’ del seu partit per poder així fer front ‘a la dreta’. L’alcalde també ha volgut adreçar-se ‘especialment’ als que han donat suport a la seva oponent en els primàries i els ha demanat que ‘dissolguin el comitè’ de la candidatura per caminar tots junts ‘per guanyar el 22 de maig’. ‘Us necessito’ els ha dit.