Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Gustavo Moncayo, el “Caminant de la Pau” colombià, reclama a Barcelona un acord humanitari per al seu país

El professor colombià Gustavo Moncayo, conegut com “el Caminant de la Pau” i pare d’un sotsoficial segrestat fa deu anys per la guerrilla de les FARC, va ser a Barcelona […]

Redacció
Redacció 17/11/2007

El professor colombià Gustavo Moncayo, conegut com “el Caminant de la Pau” i pare d’un sotsoficial segrestat fa deu anys per la guerrilla de les FARC, va ser a Barcelona el 8 de novembre per fer una caminada simbòlica a la Rambla de Canaletes i demanar un acord humanitari perquè el Govern Uribe i les FARC intercanviïn presoners i segrestats.

Moncayo va participar en l’acte “Colòmbia camina cap a la pau? La necessitat d’un Acord Humanitari”. La conferència la van organitzar conjuntament la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat.

En el decurs de l’acte, Moncayo va insistir en la necessitat de buscar una sortida política i negociada al conflicte colombià que posi fi al patiment de la població civil. La proposta d’acord humanitari persegueix la creació d’un espai físic de diàleg temporal, amb acompanyament internacional, que permeti a les FARC i al Govern intercanviar segrestats i presoners amb garanties de seguretat. Aquesta opció és rebutjada pel president Uribe, que aposta pel rescat militar i forçós dels segrestats.

Moncayo creu que aquest acord és més necessari que mai per “restar espais a la guerra”. Assegura que “hi ha un drama, i l’acord és una gran necessitat perquè els segrestats i les seves famílies tornin a viure”. El professor ha criticat la “manca de dignitat i capacitat humana del govern colombià per entendre el patiment dels segrestats i les seves famílies: Uribe té massa orgull i set de venjança”.

El Camí de la pau: 1.138 quilòmetres

Professor de Ciències Socials de Secundària a Sandoná (departament de Nariño, al sud-oest de Colòmbia), Gustavo Moncayo és pare de Pablo Emilio Moncayo, caporal de l’exèrcit colombià segrestat per la guerrilla de les FARC el desembre de 1997 quan tenia 19 anys i que ha esdevingut l’ostatge amb més temps de captiveri de les FARC.

El 17 de juny d’aquest any, i “per desafiar la indiferència dels colombians”, Moncayo va recórrer a peu més de 1.000 km fins a la capital de Colòmbia, Bogotà, amb l’objectiu de recollir 500.000 firmes favorables a l’acord humanitari. “El Camí de la Pau” va aconseguir un gran ressò a tot el país i, després de 45 dies de viatge, més de dos milions de firmes favorables a l’acord humanitari.