Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Guerra oberta al PSC per les primàries de Barcelona

La decisió de Montserrat Tura de plantar cara a Hereu en les primàries per la candidatura socialista a l’alcaldia de Barcelona ha encès la batalla entre la direcció nacional del PSC i la federació barcelonina. I és que la cúpula nacional ha insinuat aquest dimecres que pretén flexibilitzar la normativa que regula que cada candidat ha de presentar un nombre d’avals equivalent al 40% de la militància de Barcelona, a tenor de la bona disposició mostrada per la federació barcelonina en el procés de primàries. La secció socialista local ja ha avançat però que no acceptarà que el reglament sigui passat per alt i que tant Jordi Hereu com qualsevol altre candidat hauran de presentar el nombre d’avals que marca la normativa. Aquesta controvèrsia exemplifica les posicions dels dos aparells pocs dies abans de que s’obri el procés electoral.

Redacció
Redacció 13/01/2011

Així, la cúpula nacional dóna ple suport a Tura, que apareix com una millor candidata que Hereu després que les enquestes internes de la formació hagin situat l’actual alcalde en un desastrós escenari post electoral per darrera de CiU i PP.

Montserrat Tura i Jordi Hereu s’enfrontaran a principis de febrer per escatir quin dels dos liderarà la candidatura per Barcelona. Un mes abans però, la guerra ja s’ha instal·lat al PSC, on la direcció nacional de la formació s’ha atrinxerat contra la federació local de Barcelona per culpa del reglament que regula el procés d’eleccions primàries. La normativa diu que cada candidat ha de ser avalat per un mínim del 40% dels militants, fet que des de la cúpula nacional es veu com un mer tràmit que es pot obviar fàcilment. No és de la mateixa opinió però la federació local de Barcelona, que ja ha afirmat que la normativa s’haurà de complir i que tant Jordi Hereu com Montserrat Tura hauran de presentar els avals suficients per ser escollits candidats de ple dret.

Desastroses enquestes per Hereu
Així, la guerra s’ha obert plenament en el si de la formació socialista alhora que s’han palesat les preferències dels dos bàndols. La direcció nacional opta per l’exconsellera Tura després de veure les pèssimes enquestes internes que aboquen Hereu a un fracàs estrepitós quedant-se en el tercer esglaó del consistori per darrera de CiU i PP. El panorama post electoral que se li obre a Hereu ha fet saltar totes les alarmes a la formació socialista, que tem perdre, a més a més de l’alcaldia de la ciutat, la Diputació de Barcelona, en mans socialistes des de 1980. La federació local de Barcelona, liderada pel mateix alcalde, ja fa dies que ha tancat files al seu voltant.

Nadal creu que les primàries reforçaran el candidat
Per la seva banda el líder parlamentari socialista, Joaquim Nadal, ha afirmat aquest dimecres que ‘a vegades les primàries serveixen per enfortir els candidats’, en referència a la candidatura que l’exconsellera Montserrat Tura presentarà per optar a l’alcaldia de Barcelona. ‘Si hi ha d’haver primàries perquè hi ha més d’un candidat n’hi haurà a Barcelona i on sigui’ ha assegurat Nadal davant l’alternativa que suposarà la candidatura de Tura a la del fins ara alcalde de la capital catalana, Jordi Hereu.