Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Guardans insta CiU a pensar en el relleu de Mas si no aconsegueix la presidència el 2010

L’eurodiputat de CiU, Ignasi Guardans, sembla disposat a esgotar les últimes setmanes al Parlament Europeu posant el seu partit contra les cordes. Guardans, públicament descontent amb la tria de Tremosa com a candidat de CiU a les europees, ha repartit amenaces als seus companys de partit en una entrevista a l’ACN, on ha advertit que, de no aconseguir la presidència de la Generalitat el 2010, ‘caldrà revisar l’estratègia i els que l’han pensada’, en una clara al·lusió al relleu d’Artur Mas. ‘Jo no crec en els partits messiànics’, assegura, i espera que el partit pugui tornar a plantejar-se un relleu tal com va rellevar-se Jordi Pujol. Guardans també ha advertit el candidat convergent, Ramon Tremosa, que ‘s’estavellarà’ si intenta fer política catalana a Brussel·les i li ha demanat que ‘treballi pel país’ i no només per servir unes sigles polítiques.

Redacció
Redacció 16/02/2009

Guardans preveu que Tremosa ‘es donarà un bany de realitat’ quan ‘es trobi un dimarts a les deu de la nit assegut al seu escó, sense que el truquin del seu partit ni ningú li rigui les gràcies a Catalunya’. L’encara europarlamentari de la federació explica que ‘per poder ser influent a l’Eurocambra s’han de conèixer els seus ressorts, i això és molt complicat i costa un temps’.

L’eurodiputat de CiU lamenta que la delegació de la Generalitat davant la UE, que dirigeix la socialista Anna Terrón, ‘no fa prou bé’ la seva feina, però no culpa els professionals que hi treballen sinó ‘les instruccions que reben’. ‘La falta de comunicació entre el Parlament Europeu i la Generalitat en les dues direccions és lamentable, ni les conselleries tenen prou informació ni amb prou antelació del que s’està cuinant a Brussel·les ni els eurodiputats sabem quines són les preocupacions i el posicionament del govern abans de votar’, denuncia Guardans.

Guardans també troba a faltar ‘una major representativitat i implicació’ de l’empresariat català en les institucions comunitàries. ‘Hi ha encara massa gent a Catalunya que segueix creient que el dret europeu cau del cel com si fos la pluja, en comptes d’entendre que les normes europees responen a interessos’, lamenta l’eurodiputat convergent en declaracions a l’ACN, posant com a exemple la controvertida directiva de la pirotècnia: ‘La gent ha descobert la directiva del correfoc el dia que es publicava, quan feia dos anys que ‘s’havia treballat’.

‘La llengua catalana està morta si l’hem de protegir només els polítics’

Guardans aposta per guanyar la batalla del català a Europa ‘amb la seducció’ i ‘no amb l’exigència, el mal humor, la protesta, la demanda i la denúncia’. L’eurodiputat de CiU ha fet una crida a ‘editors, investigadors, col·legis professionals, enginyers, advocats, metges, universitats, artistes, creadors culturals i societat civil’ a ‘implicar-se’ i ‘aprendre a seduir’. ‘La llengua catalana està morta si l’hem de protegir només els polítics i si a Europa només l’hem de protegir els eurodiputats està més morta encara’, avisa Guardans. ‘O el deure de defensar el català a Europa l’assumeix el conjunt de la societat catalana’ o ‘tindrem l’enorme satisfacció d’estar emprenyats periòdicament però no aconseguirem res’, alerta.

Caldrà revisar l’estratègia de CiU si Mas no és president

Guardans admet que ell ‘no hauria aplicat’ l’estratègia de la Casa Gran del Catalanisme, però assegura que desitja que ‘doni resultat’ a Mas el 2010. ‘Si no obté un bon resultat en les properes eleccions, evidentment s’hauran de fer preguntes’ i ‘caldrà revisar l’estratègia i els que l’han pensada’, avisa l’encara eurodiputat de la federació, que serà rellevat per Ramon Tremosa en les europees del 7 de juny. Guardans apunta que ‘tot partit ha d’estar sempre preparat per un relleu’ i ‘tenir en tot moment gent preparada’.

‘No faig cap declaració formal d’abandonament de la vida política’, aclareix Guardans, tot i que sí que l’haurà d’interrompre aquest juny, quan es dissolgui el Parlament Europeu. ‘No sé si temporalment o definitivament, el temps ho dirà’ i ‘veurem cap a on porta la política d’aquest país i el futur que té per escriure’, explica Guardans, que per ara seguirà militant a CDC, tot i la topada amb Mas i el seu entorn. ‘No interrompo la vida política per marxar corrents a forrar-me, no és en aquests moments la meva intenció i, per tant, si trobo una possibilitat de seguir dedicant les meves energies al servei públic ho faré’, i ‘potser lluny de Catalunya’, reconeix l’europarlamentari. Guardans col·laborarà ‘probablement’ amb una ONG ‘com a voluntari, no com a activitat principal, fora de les meves hores de feina’.