Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Guanajuato viu una multitudinària Festa major catalana

L’explanada de La Alhóndiga de Guanajuato ha viscut una autèntica Festa major de gresca catalana amb l’actuació dels Pets, la Troba Kung-Fu i Miqui Puig fent de punxadiscos. El concert, sota el títol de ‘Sonidos Catalanes’, ha ficat el punt i final a les actuacions musicals catalanes en aquest espai.

El públic mexicà, que ha omplert la plaça, ha rebut amb una certa fredor als grups catalans, però que s’ha perdut després de les primeres notes. Segons el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, amb aquest concert s’ha volgut donar una ‘petita mostra’ de la creació musical catalana per ‘a gent jove’.

Redacció
Redacció 27/10/2008

La ‘Festa major’ l’han començat els Pets amb un tema del seu últim album ‘Com anar al cel i tornar’ que en pocs minuts ha contagiat a tot el públic Mexicà i al que ha seguit ‘Agost’. Seguidament la formació del camp de Tarragona, ha continuat fent un repàs al seu últim disc i als temes més emblemàtics de la seva carrera com, ‘Pantalons curts i els genolls pelats’ i ‘Està plovent’ a ritme funky. El pop-rock directe, senzill i quotidià dels Pets ha connectat de seguida amb el públic jove que fins i tot ha gosat cantar alguna tornada en català. Han tancat la seva actuació amb el mític ‘Bon dia’ que ha fet emobigir els mexicans i els pocs catalans que hi havia al recinte.

Seguidament ha prés l’escenari Miqui Puig en la seva faceta de DJ. Puig ha obert l’actuació fent un homenatge al que ell ha anomenat en la roda de premsa, ‘el gran Sisa’ de qui ha punxat ‘L’home dibuixat’ i el ‘Boig per tu’ de Sau remesclat per Carles Belda. En el seu recital ha punxat una petita mostra de música catalana, però combinada amb sons diversos i altres músiques del món. Aquesta part, una espècie de intermedi, no ha durat més d’una hora, i ha fet aixecar al poc públic que encara estava assegut a les cadires que hi havia al recinte.

Els sons caribenys, la cumbia, la rumba catalana, el dub i ‘l’olivada’ de la Troba Kung-fu ha fet embogir les més de 8.000 persones que omplien La Alhóndiga en el que ha estat el punt més àlgid de la nit. Els de la Garriga han fet que un públic dempeus balles al ritme que han marcat en el que ha estat la presentació musical més propera als sons que més agraden a Mèxic. Cantant temes en català i castellà han tingut una connexió i una sintonia ràpida i perfecta amb l’espectador. Temes com ‘Volant’ o ‘Endivinalla’, cantats en català, o ‘Loco&Motora’ o ‘Oriente Miedo’, cantats en castellà, han fet ballar el públic al ritme de la rumba catalana i el dub.

La nit de ‘Festa major’ l’ha tancat Miqui Puig al voltant de les onze de la nit amb una sessió en que ha barrejat la música electrònica actual amb temes d’arrel catalana i que el públic ha rebut amb molt d’entussiasme.

Durant la roda de premsa, que s’ha celebrat al matí, les tres formacions han coincidit a dir que ha estat un honor el ser convidats aquí i que la ‘promoció’ i defensa de ‘la cultura pròpia’, en aquests cas de la catalana, és una qüestió de ‘forma de ser’, ‘som un poble tossut’ ha remarcat Gavaldà.