Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Grosclaude: “Que n’i a pro d’estar mespresats!”

El conseller regional de l’Aquitània delegat de les llengües regionals, Dàvid Grosclaude, va iniciar una vaga de fam a favor de l’occità el proppassat 27 de maig. El motiu és el menyspreu de l’Estat francès a les llengües regionals, com és el cas de l’occità (a banda del català i d’altres).

Redacció
Redacció 01/06/2015

Grosclaude pretén amb aquesta acció desencallar el projecte de l’Oficina Pública de la Llengua Occitana, aprovat per les assemblees regionals d’Aquitània i de Migdia-Pirineus el 2014. Segons el conseller, tant sols és necessari que l’Estat publiqui un decret al diari oficial de l’Estat francès. Amb això, l’oficina es crearia sota la forma d’un Agrupament d’Interès Públic, però segons informa l’occità El Jornalet, l’Estat és molt reticent al reconeixement de les llengües regionals, una experiència no del tot equiparable amb el català a Espanya ja que, mentre a França l’occità és ignorat pel seu poc pes, el català és atacat i combatut pel seu pes i resistència al domini lingüístic que coneixem com els Països Catalans.

El conseller regional d'Aquitània és un destacat activista també d'aquesta llengua. El 1983 ca crear Ràdio País, una ràdio dins el moviment de ràdios lliures en occità, i també ha contribuït a la creació i difusió de mitjans en occità. A nivell polític el 1988 va crear el moviment polític Entau País, avui dissolt, i ara està enrolat al Partit Occitan; un dels partit membres del moviment de l'Europe Écologie Les Verts, mitjançant el qual ha estat escollit conseller regional.