Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

Groenlàndia ja pensa en la independència

La història sempre ens ha col·locat a Groenlàndia perduda al mig de l’Atlàntic i depenent administrativament d’una metròpoli comparativament molt més petita, Dinamarca. Econòmicament el gegant del gel era una regió sense recursos, i qualsevol idea d’independència xocava amb problemes financers evidents. El canvi climàtic i, més concretament, el desgel que està vivint l’illa més gran del món amenaça de capgirar la situació, i l’enorme potencial econòmic que Groenlàndia té al subsòl (petroli, or o diamants) està fent que a l’actualitat els illencs ostentin una posició de força cap a Dinamarca que podria acabar en la independència més aviat del què ens pensem.

Redacció
Redacció 07/11/2007

La recent pujada del preu del petroli fa que, en qüestió de pocs anys, a Groenlàndia es vegi com una realitat propera aconseguir l’autosuficiència financera. Fins ara, Dinamarca subvencionava econòmicament a l’illa, i a canvi n’explotava els recursos naturals. En les recents negociacions els groenlandesos han exercit la seva força i demanen una part més gran del pastís.

La situació de Groenlàndia és semblant a la dels Països Catalans: l’illa és sota el control de Dinamarca des de 1721, 7 anys després de la nostra caiguda sota el règim de Felip V. Pel que fa a la independència, els groenlandesos ho tenen clar. El ministre de Finances i Afers exteriors de Groenlàndia, Aleqa Hammond, està convençut que l’illa acabarà esdevenint un estat independent.

“És ben natural que una població dirigeixi el seu propi país”, assegura. Tan de bo sigui cert i els groenlandesos també puguin desfer-se d’una de les últimes explotacions colonials que encara existeixen.