Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Grenlàndia tria el camí de la independència

Els ciutadans de Grenlàndia han triat augmentar les seves llibertats com a poble, amb l’esperança d’independitzar-se de Dinamarca en un futur proper. Les noves competències de Grenlàndia, aprovades ahir pel 75% dels ciutadans en una consulta molt participativa, permetran a l’illa àrtica d’augmentar els seu autogovern, controlant directament els immensos recursos minerals i petrolífers que guarda el subsòl de l’illa. A més l’augment d’autonomia suposa que el grenlandès passi a ser la llengua oficial i reconeix el dret d’autodeterminació dels grenlandesos, que de decidir aquest camí trencarien els vincles amb la corona danesa després de tres segles de dominació.

Redacció
Redacció 26/11/2008

Els 58.000 habitants de l’illa s’han mostrat així majoritàriament favorables a una autonomia ampliada, en una consulta amb una participació del 72%. El referèndum tenia un caràcter consultiu, però els governs i parlaments grenlandès i danès han assegurat que respectaran el resultat.

Els recursos de l’illa han estat un altre camp de batalla durant la consulta. Segons estimacions recents, el subsòl de l’illa podria contenir reserves de cru equivalents a la meitat de les d’Aràbia Saudita, el que permetria que Grenlàndia, que actualment viu de la pesca i d’una milionària subvenció anual de Copenhaguen del 27% del PIB, acabés esdevenint una nació autosuficient i fins i tot benestant.