Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Greenpeace denuncia la urbanització de terrenys costers a Roses i Castelló d’Empúries

|

- Publicitat -

Encara que sigui més enllà dels primers 500 metres del litoral, protegits per la Llei de costes, la delegada de Greenpeace a Catalunya, Ana Rosa Martínez, considera ‘inacceptables’ els projectes de desenvolupament urbanístic d’alguns municipis de la costa catalana que preveuen requalificar sòl perquè sigui urbanitzable.

Un dels casos ‘flagrants’ que ha destacat en roda de premsa és el de Castelló d’Empúries, on l’Ajuntament pretén requalificar el 23% del seu sòl no urbanitzable per a construir habitatges, amb l’objectiu d’unir la marina residencial d’Empuriabrava amb el nucli urbà.

Publicitat

Els plans per ampliar el port esportiu d’Empuriabrava també són motiu de denúncia per Greenpeace, que també ha detectat en aquest municipi de la costa brava un incompliment de la directiva europea de depuració d’aigües residuals, que tampoc compleix Lloret de Mar.

Un altre punt negre de la costa gironina és Roses, on hi ha prevista l’ampliació de la urbanització Puig Rom sobre sòl que estava reservat a equipaments. A més, Greenpeace considera una agressió contra el medi natural la construcció de 262 amarratges nous a Port Canadell, al costat del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Les ampliacions dels ports estan al punt de mira dels ecologistes, ja que consideren que són construccions agressives contra el medi marí i perjudiquen la costa del voltant, provocant la desaparició de platges. Per això, estan en contra de l’ampliació del port esportiu de l’Estartit, de la Marina de Palamós i del Port d’Aro a Platja d’Aro.

Tot i les dades negatives a la costa brava i a tota la costa catalana en general, la delegada de Greenpeace ha reconegut la bona gestió urbanística de Tossa de Mar, l’únic municipi del litoral que, per respecte a la natura, ha renunciat a urbanitzar terrenys que tenien una qualificació que ho permetia. També ho ha fet Mont-roig del Camp (Baix Camp), però, a parer de Greenpeace, per una excessiva previsió d’habitatges, ‘clarament insostenible’.

A grans trets, L’informe “Destrucció a tota costa 2007” és més crític que l’any anterior, ja que considera que la destrucció de la costa catalana avança, per la construcció en els pròxims anys de 100.000 nous habitatges, tres camps de golf, 2 nous ports esportius i 12 ampliacions per a 3.250 amarratges.

La delegada de l’organització a Catalunya també ha estat molt crítica amb les declaracions ‘lamentables’ del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que ara fa un any va afirmar que encara hi ha espai per uns 100.000 habitatges a Catalunya i que la costa ‘encara no està saturada’.

A més de considerar-la una afirmació ‘impròpia de la persona que té la màxima responsabilitat en ordenació del territori’, la delegada de Greenpeace ha recordat que Catalunya és la comunitat que té el primer quilòmetre de costa més edificat de la península, amb un 39% del seu litoral.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut