Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Governació aposta per intensificar el suport al món local amb 310 MEUR

|

- Publicitat -

Durant la seva intervenció, Ausàs ha fet èmfasi en que el primer objectiu és ‘intensificar el suport al món local i als ajuntaments de forma decidida’. ‘Altres àmbits importants hauran d’esperar moments millors’, ha explicat. Ausàs ha declarat que la situació de crisi ha afectat les recaptacions municipals. En aquest sentit, ha dit que ‘l’Estat ha congelat les aportacions al món local i els ajuntaments han d’afrontar unes limitacions d’endeutament estrictes’. ‘Atenent als dèficits de finançament estructurals dels municipis i a la creixent assumpció de responsabilitats, era obligat que Governació tingués atenció especial en aquest món local’, ha manifestat.

En aquest context i en el seu torn de rèplica, Ausàs ha declarat que ‘el Govern i el Departament de Governació han de prioritzat pels ajuntaments i ningú pot dir, més enllà del paper que li toqui jugar, que no hi ha una aposta decidida pels ajuntaments’, ha afegit. ‘Estem parlant de 310 milions d’euros de suport al món local’, ha dit. Segons la Conselleria, dels més de 300 milions d’euros que es destinaran al món local amb l’objectiu de reforçar la vertebració territorial, més de 280 milions d’euros es transferiran des dels programes com el Fons de cooperació local i el Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC).

Publicitat

Les altres transferència al món local són les partides que també estan previstes des de les secretaries d’Acció Ciutadana, de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Funció Pública i Modernització de l’Administració, i les del Consorci Administració Oberta de Catalunya i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.

Ausàs també ha assenyalat que Governació ha apostat ‘per fer un exercici de responsabilitat en el moment de dibuixar’ els comptes del Departament. ‘Es podria optar per dues opcions, la del victimisme, tot i causes exògenes, o bé la responsabilitat i fer servir els recursos existents de la millor forma possible’, ha ressaltat. En aquest context, ha declarat que s’ha volgut desvincular si hi haurà o no acord en finançament dels comptes pressupostaris. De fet, ha declarat que els comptes s’han fet en ‘un exercici de realisme’.

Per altra banda, el conseller ha remarcat altres prioritats com la inversió en el Centre de Telecomunicacions Tecnologies de la Informació i l’increment d’accions per la contenció de la despesa. ‘S’ha experimentat una congelació de les plantilles de personal i s’ha congelat els sous dels alts càrrecs’, ha dit.

Per la seva part, el diputat de CiU Lluís Maria Coromines ha exigit, en el seu torn de rèplica, al Govern que donés suport als ajuntaments catalans a Madrid. Així mateix, ha destacat en la seva defensa de l’esmena a la totalitat de la secció pressupostària corresponent al Departament de Governació, que ‘aquest pressupost no respon al que s’espera de la Conselleria en situació de crisi’. Coromines ha avisat al conseller que ‘no podrà complir els objectius marcats pel Departament en la seva compareixença al Parlament de fa dues setmanes’.

Durant la seva intervenció, la portaveu parlamentària del PP de Catalunya, Carina Mejías, ha demanat a Ausàs que insti a la revisió del vigent sistema de finançament i sobre tot del que fa referència als ens locals. Mejías ha criticat que Governació destina en estudis i treballs tècnics, entre els gabinets i les secretaries, 11 milions d’euros. Mentre, el diputat i president de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat que en plena crisi econòmica no redueix ni un sol alt càrrec del Departament de Governació. ‘No veuen la realitat’, ha dit. ‘En canvi, el personal de l’administració es redueix’, ha apuntat Rivera.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut