Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Girona s’omplirà de senyeres per rebre als Borbons

Òmnium Gironès ha demanat als ciutadans de Girona que no treguin les senyeres dels balcons després de l’Onze de Setembre i les mantinguin fins al dia 13, quan el rei Joan Carles I visitarà la ciutat. Segons un dels responsables de l’organització, Jaume Piquer, seria un sistema de reivindicació que allargaria una celebració, com la Diada, amb un ‘marcat esperit antiborbònic’. Precisament, Òmnium Gironès ha organitzat per a la vigília de la festa nacional, el dia 10 de setembre, una marxa amb 500 torxes que començarà a les deu de la nit al Centre Cultural la Mercè de Girona i culminarà amb la lectura d’un manifest a càrrec de l’escriptora Maria Mercè Roca a les dotze de la nit a la plaça del Vi i la crema simbòlica d’una rèplica del Decret de Nova Planta.

Redacció
Redacció 06/09/2007

‘Des d’Òmnium instem la gent que engalani els balcons i les finestres amb símbols nacionals però no només per l’Onze de Setembre sinó que, davant la proximitat de la visita del Rei, els animem que les deixin penjades com a símbol de rebuig de la presència a Girona de l’hereu directe del Borbó que ens va arrabassar les llibertats nacionals’, d’aquesta manera Piquer ha instat a la ciutadania de Girona a ornamentar els carrers ‘tant amb senyeres com amb estelades’ però no només per commemorar la Diada sinó com a forma de ‘protesta’ davant la visita de Joan Carles I el dia 13 a la ciutat.

També aquestes banderes són les que Òmnium demana als gironins que duguin a la I Marxa de Torxes que es farà pel barri vell de Girona. Tot i això, Piquer ha especificat que ‘no es portin símbols partidistes’ amb l’objectiu que tothom ‘es pugui fer seu’ l’acte per commemorar la Diada. ‘Es convoca per tota la societat civil’, ha afirmat Piquer que afegeix que el recorregut amb les 500 torxes es s’ha plantejat com una marxa silenciosa que només es trencarà amb algun acompanyament musical.

Les 500 torxes que ha comprat Òmnium Gironès es deu a les ‘molt bones expectatives’ que tenen pel que fa a l’assistència de gent. Piquer manifesta que veuen que ‘la gent està molt engrescada i amb moltes ganes de participar-hi’, sobretot després ‘dels darrers esdeveniments en l’actualitat catalana’ com la suspensió del partit de la selecció catalana o la mort de Xirinacs. Precisament, durant l’acte convocat per Òmnium es llegirà un text escrit per Xirinacs com a homenatge.

A les deu de la nit, a l’Auditori del Centre Cultural la Mercè, començarà amb un repertori de cançons i poemes populars de la història de Catalunya, entre els que destaca el Cant dels Ocells, començarà l’acte. A les onze encendran les torxes i començarà la marxa silenciosa que acabarà a la plaça del Vi amb la lectura del manifest i la crema simbòlica d’una rèplica del Decret de Nova Planta. L’acte es clourà amb el cant d’Els Segadors i s’oferirà un rom cremat a tots els assistents. ‘És una novetat per reforçar els actes que tradicionalment ja es fan a Girona en motiu de la Diada’, conclou Piquer.