Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Girona, Sitges, Vilafranca i Santa Cristina d’Aro, guardonades amb els Premis Innovació Democràtica

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha defensat aquest dilluns la promoció de la participació ciutadana ‘com a mètode per apropar la política a la ciutadania en ple debat sobre la desafecció política’. El conseller ha assegurat que ‘tenim el repte d’obrir noves formes de fer política perquè la participació enriqueix els projectes, enforteix el teixit social i fa ciutadans crítics i constructius’. Saura també ha advertit que ‘cal ser conscients que hi ha un llarg camí per recórrer però que els ciutadans implicats en processos de participació són ciutadans recuperats per a la democràcia’. El conseller ha fet aquestes declaracions en el lliurament dels II Premis Innovació Democràtica als ajuntaments de Girona, Sitges, Vilafranca del Penedès i Santa Cristina d’Aro.

Redacció 08/01/2008

Els guardons, atorgats per la Direcció General de Participació Ciutadana, reconeixen quatre experiències innovadores de promoció de la participació ciutadana en la definició de les polítiques públiques a nivell local. El conseller Saura ha destacat la importància de fomentar la participació en aquest àmbit i ha recordat que, des del 2004, el Govern ha destinat més de 5 milions d’euros a subvencionar més de 600 projectes participatius.

L’objectiu del guardó, pioner a l’Estat, és reconèixer públicament i difondre les iniciatives municipals per introduir polítiques de participació que consolidin el diàleg entre la ciutadania i els agents públics. El premi consisteix en una obra d’art original. Els criteris de valoració són la innovació; l’efectivitat; la transcendència; l’aplicabilitat i adaptabilitat del projecte; la sostenibilitat; i la implicació de la ciutadania que ha assolit.

Els Premis Innovació Democràtica s’emmarquen en les iniciatives que duu a terme el Govern per fomentar polítiques públiques que promoguin la participació ciutadana tant a nivell local com autonòmic. Entre aquestes iniciatives destaquen les convocatòries anuals d’ajuts per a projectes de foment de la participació, la incorporació de processos de debat i participació en l’elaboració de projectes de llei (Llei d’Infància, Llei de Serveis Socials o la Llei d’Acollida) o la creació d’espais de participació dins els diferents departaments de la Generalitat.

En nom de tots els premiats, l’alcalde de Vilafranca, Marcel Esteve, ha agraït el guardó i ha assegurat que ‘la democràcia de qualitat ha d’introduir elements de participació ciutadana rigorosos’ i ha recordat que democràcia és transparència, diàleg i acord.