Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

Girona aprova la seva consulta independentista

El ple de l’Ajuntament de Girona ha aprovat aquest dimarts al vespre una moció (doc) que recolza la realització d’una consulta independentista a la ciutat, de manera que la ciutat de l’Onyar es converteix en la primera capital catalana que preguntarà a la ciutadania sobre la independència a través de la plataforma cívica Girona Decideix!. ERC, CiU i ICV han votat a favor de la moció -presentada per ERC en solitari-, mentre que els deu regidors del PSC s’han abstingut i l’únic regidor del PP present al ple hi ha votat en contra. La plataforma encara no ha anunciat quin dia farà la consulta però ja ha avançat que no serà el proper 13 de desembre perquè vol sumar més suports abans de fer-la.

Redacció
Redacció 10/11/2009

La moció presentada per ERC demanava ‘donar suport i facilitar’ la consulta popular que la comissió Girona Decideix vol fer a la ciutat i defensava que, després de la demostració de ‘maduresa política’ que es va viure el passat 13 de setembre a Arenys de Munt (Maresme), calia estendre les consultes a altres municipis catalans.

La primera en pronunciar-se ha estat la portaveu d’ERC, Cristina Alsina, que abans d’entrar al ple s’havia sumat –amb els altres tres regidors del grups- a la cinquantena de ciutadans que s’havien concentrat a les portes de l’ajuntament per estirar una estelada i defensar la consulta. A la plaça del Vi s’hi ha deixat veure el diputat d’ERC Pere Vigo, l’excomissionada d’Universitats, Blanca Palmada, i d’altres membres de les entitats que promouen la consulta. Aquestes entitats són l’Ateneu d’Acció Cultural (ADAC), Òminum Cultural i el casal independentista El Forn.

Alsina ha defensat que es tracta d’una ‘ocasió magnífica’ per convertir Girona ‘en la primera capital del Principat que fa una consulta’ i ha afirmat també que la defensa de la moció es fa, des d’ERC, ‘sense partidismes i amb la voluntat de que s’hi sumi tothom’.

Per ERC la independència és una aposta clara i així ho ha defensat la portaveu del grup. ‘Per ser més pròspers i competitius hem de saltar la paret’, ha declarat Alsina que ha criticat ‘l’ofec’ al qual l’estat espanyol sotmet els ciutadans i empresaris catalans. També ha demanat als ajuntaments que siguin els qui impulsin el dret a decidir dels catalans ‘per ser les institucions més properes als ciutadans’.

ICV hi ha donat suport

Des d’ICV, el seu portaveu, Joan Olóriz, ha fet públic que havia donat llibertat de vot als altres regidors que, finalment, també han votat a favor de la moció. Per la seva banda, el líder ecologista ha dit que defensen la moció ‘per ser concreta, amb un objectiu clar i promoguda per un conjunt d’entitats amb una voluntat gens sectària’. ‘Estem llum d’un referèndum per l’autodeterminació però a cap poble se li pot negar el dret a decidir’, ha assenyalat Olóriz que ha remarcat també ‘la capacitat plural’ del nacionalisme català ‘que el diferencia d’altres nacionalismes’.

El portaveu d’ICV també ha reflexionat entorn la importància que Girona sigui la única capital on hagi prosperat aquesta moció. ‘A ningú se li escapa l’enorme element propagandístic després que Girona es pronunciï a favor de la consulta i tampoc la responsabilitat del que significa donar-hi suport des d’un partit federalista’, ha reflexionat Olóriz que ha declarat que el ressò d’aquesta acció ha de servir per ‘encoratjar i fer veure’ la necessitat de treballar plegats ‘per poder decidir com a poble’.

Puigdemont destaca que la consulta ‘convida a la paraula i el diàleg’

Des de CiU, Carles Puigdemont ha afirmat que la moció li suposa ‘un gran respecte’ i que, per això, hi votarien a favor. A més també ha argumentat que aquesta consulta independentista servirà per interpel·lar directament els ciutadans ‘sobre un tema de gran transcendència’, que suposarà un ‘exercici de mobilització ciutadana sense precedents’ i que a més ‘convida a la paraula i el diàleg’.

A més, també ha criticat aquells que menystenen aquest tipus de consultes per no tenir uns resultats transcendents i ha demanat als organitzadors responsabilitat i ambició per a dur a terme la consulta a Girona. ‘L’objectiu no és senzill però sí a l’abast’, els hi ha dit Puigdemont.

Abstenció del PSC

Per la seva banda, els deu regidors del PSC s’han abstingut. La posició l’ha defensat el portaveu del grup, Joan Pluma, que ha argumentat que no han votat en contra per ser una consulta que prové de la iniciativa ciutadana i ha afirmat que senten ‘un profund respecte’ per la iniciativa i la comissió.

Ara bé, Pluma ha anat més enllà i ha afirmat que voldrien que s’abordés l’opció de manera ‘més ambiciosa’ ja que hauria de ser el Parlament qui es pronunciï sobre el dret a decidir i el futur de Catalunya. ‘Difícilment un moviment de baix a dalt tindrà èxit, si no prové d’unes bases més àmplies no pot suplir la funció del Parlament’, ha criticat Pluma que també ha lamentat que el moviment estigui vinculat, segons el PSC, ‘a opcions partidistes molt clares’. ‘Voldríem que Catalunya fos el Quebec però malauradament no és així i sentim que encara hi estem molt lluny’, ha clos Pluma.

Girona serà la única capital de demarcació on el ple ha votat a favor de la moció per defensar una consulta independentista, després que els plens de Lleida i Tarragona hagin tombat la moció i a Barcelona no s’ha arribat a presentar.

Relacionats