Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

Gasòliba creu que Andorra no ha de pertànyer a la UE perquè perdria “la seva especificitat i personalitat”

El doctor en ciències econòmiques i senador Carles A. Gasòliba ha manifestat, durant la conferència impartida a la Universitat d’Andorra amb el títol ‘Europa al segle XXI, objectius i projectes’, que no creu que Andorra hagi de pertànyer a la Unió Europea perquè això suposaria ‘la pèrdua de la seva especificitat i personalitat’. Per Gasòliba, el Principat ja està molt ben ubicat a Europa sent membre del Consell d’Europa, amb els acords que té amb la UE, i amb la defensa dels valors europeus. Gasòliba creu que actualment Europa és, per al món, un model de pau, de defensa dels drets humans, i de respecte per al medi ambient.

Redacció 27/11/2007

La conferència de Carles A. Gasòliba s’ha fet en el marc de la inauguració del curs acadèmic de la Universitat d’Andorra (UdA), que va ser posposada per la mort de l’excap de govern d’Andorra, Josep Pintat, el passat 20 d’octubre.

Gasòliba ha desglossat la realitat d’Europa, destacant la seva estabilitat política, l’absència de guerres, la justícia, la llibertat i la cohesió social. Amb aquesta realitat, Europa es caracteritza per ser ‘un model de pau al món’, i Gasòliba creu que el projecte que ha de seguir durant el segle XXI és irradiar tots aquests valors a la resta del món, ser un pont de diàleg entre països en conflicte, i lluitar per l’excel·lència i l’avantguarda en el progrés.

El senador també ha destacat que Europa poseeix una societat avançada en la defensa dels drets humans, i que ha de servir de referent per als llocs on encara hi ha genocidis, pena de mort, i no es respecten els drets individuals. Europa també ha de servir de model per a les generacions futures i per a la resta del món en el respecte a l’equilibri mediambiental i la lluita contra el canvi climàtic.

Carles A. Gasòliba creu que Andorra s’integra plenament en aquest model europeu, sent membre del Consell d’Europa i gràcies als acords que té amb la UE i amb els principals organismes internacionals, com les Nacions Unides. ‘La societat andorrana ja és una societat europea, té un estat democràtic, ofereix formació d’alt nivell als joves amb institucions com la UdA’, i per tant, Gasòliba creu que no li cal ser membre de la Unió Europea.

Pel senador, Andorra és una referència ‘d’una societat que manté la seva personalitat i que al mateix temps està en el món’, i és un exemple excel·lent de ‘com una societat petita en el seu nom pot ser gran per la seva qualitat’. El Principat té ‘una personalitat molt específica i la sap mantenir molt bé’, per tant, ‘és millor com està’, ja que si fos membre de la UE, ‘la seva personalitat i especificitat quedaria excessivament diluïda’.