Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Garcia Albiol posa a prova CiU i vota en contra de la moció en defensa de la immersió lingüística

L’oposició a l’Ajuntament de Badalona (PSC, CiU i IVC-EUiA) ha forçat el consistori, governat pel PP, a aprovar una moció de suport a la immersió lingüística. La moció rebutja la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el model educatiu català i dóna suport a la manifestació prevista per aquest mateix dilluns en suport a l’escola catalana. El PP ha votat en contra del text al·legant que aquesta és una moció ‘ideològica’ que no comparteix i que, a més, creu que no s’ha de debatre als ajuntaments. CiU ha amenaçat amb presentar una moció de censura a l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, si l’Ajuntament aprofita la resolució del TSJC per impulsar alguna campanya contra el català.

Redacció
Redacció 12/09/2011
Davant d’una gran expectació mediàtica, el ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat, com estava previst, una moció de suport al model d’immersió lingüística a les escoles. El text, que s’ha aprovat coincidint amb l’inici del curs escolars, rebutja la sentència del TSJC perquè ‘posa en perill el sistema d’immersió lingüística a Catalunya’.
 
La moció, redactada i aprovada pel PSC, ICV-EUiA i CiU, fa una crida a la comunitat educativa perquè ‘desatengui’ aquesta sentència i mantingui el model educatiu que s’ha utilitzat fins al moment. Els partits signants també han recolzat la manifestació prevista per aquest mateix dilluns per la plataforma somescola.cat.
 
El govern en minoria del PP ha estat l’únic que ha votat en contra de la moció en defensa del model educatiu català. L’alcalde, Xavier Garcia Albiol, ha dit que aquesta era una moció ‘ideològica’ que ‘traspassa’ la frontera de Badalona. Per a l’edil popular, els debats sobre la llengua cal que els facin altres administracions, com el Parlament de Catalunya, i no als ajuntaments.
 
El portaveu d’ICV-EUiA, Carles Sagués, adverteix que sentències com la del TSJC posen generar una fractura social a la ciutat. En aquesta mateixa línia, el líder del PSC, Jordi Serra, lamenta que el PP aposti per un model educatiu que diferenciï els nens a les escoles en funció de la llengua que parlen: ‘Hi ha qui utilitza la llengua com un mitja de coneixement i enriquiment i hi ha qui la fa servir per dividir’.
 
Conscient de les divergències ideològiques amb la resta del plenari, Garcia Albiol ha fet una crida als partits a aparcar aquest tipus de debats i ha recordat als representants d’ICV-EUiA, CiU i PSC, que el PP governa Badalona per resoldre ‘altres problemes’. En aquest sentit, l’alcalde ha posat com a exemple la seguretat ciutadana o l’atur i, en relació a l’educació, l’absentisme escolar o la gratuïtat dels llibres de text.
 
Tot i això, l’alcalde de Badalona ha reconegut que en determinats barris de la ciutat és necessària la immersió lingüística. En aquest punt, però, l’alcalde ha fet girar el debat cap al terreny de la immigració: ‘Hi ha escales de veïns on cap veí parla català, però tampoc castellà’, ha etzibat. Garcia Albiol ha acabat assegurant que no aprofitarà la sentència del TSJC ni el seu càrrec d’alcalde per atacar el català.
 
Aquestes declaracions de l’alcalde de Badalona han servit per donar resposta a la hipotètica moció de censura que el grup municipal de CiU es podria arribar a plantejar si el govern municipal del PP engegués campanyes en contra de la llengua catalana. El portaveu nacionalista, Ferran Falcó, li ha recordat a Garcia Albiol que governa en minoria i que hi ha determinades ‘línies vermelles’ que no li permetrà travessar.
 
Ferran Falcó n’ha posat algun exemple: ‘Si aquest govern decidís adreçar una carta als pares explicant-los que d’acord amb la sentència del TSJC poden sol·licitar l’educació del seus fills en castellà com a llengua vehicular, es travessaria la línia’. El líder de CiU ha desfet així els rumors que apuntaven que el vot en contra del PP en el ple d’avui podria abocar-los a presentar aquesta moció.